На българския пазар нарастват цените на дървата за огрев

В условията на непрекъснати промени в енергийния сектор, дървата за отопление остават сред скъпите източници на топлина. Сведенията от анонимно проучване, проведено от money.bg сред търговците на дърва за огрев, потвърждават, че цените на този вид гориво остават повишени.

През летния сезон, когато хората запасяват дърва за зимата, за да осигурят достатъчно време за изсъхването им, цените на кубичния метър нацепени бук и дъб в София достигат 160 лв. Миналата година цената на кубичния метър дърва за огрев в столицата беше около 180 лв., което представляваше значително повишение спрямо 2021 година, когато тази цена беше между 90 и 100 лв.

Въпреки това оказва се, че този начин на отопление е най-изгоден в София, спрямо другите по-големи градове в страната. Средните цени за кубичен метър дърва за огрев в Пловдив и Варна са около 170 лв, а в Бургас офертата стигна 190 лв. за кубичен метър дърва.

Обявленията за дърва за огрев  по цялата страна ясно указват, че цените се различават от тези в София със стойности между 10 и 15 лв. на кубичен метър. Важно е да подчертаем, че има обяви с по-ниски цени, но те обикновено се отнасят за по-малки количества (0.8 от кубичен метър).

Сравнение между миналата и настоящата година разкрива интересни фактори, които са насочили хората към традиционния метод на отопление. 

Първо, енергийната криза, в която попадна не само България, но и целият свят, доведе до заметното повишение на разходите за отопление. През януари 2022 г., КЕВР одобри шоковото покачване от 30% на цената на газа, което направи топлението до три пъти по-скъпо за домакинствата. Това принуди правителството да въведе компенсационни мерки, като таксата за отопление на къщи с площ 200 кв. м., които се отопляват изцяло на газ, достигна 1000 лв. В сравнение с новите цени на дървата, отоплението на същата площ ще изисква около 15 кубични метра дърва за целия отоплителен сезон, струващи около 2400 лв.

Множество газифицирани домакинства предпочитат камини и печки на дърва, което на фона на растящите цени на газа и несигурността след спирането на доставките от Русия, ги накара да преминат обратно към този традиционен метод на отопление.

Вторият фактор, който оказа влияние на нарастването на цените на дървата за огрев е войната в Украйна, като се спряха доставките на въглищата от там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми