МОН засилва сътрудничеството с Албания за преподаване български на ученици с български произход

В Българските университети се обучават над 190 студенти и 91 докторанти от Албания с български произход. Освен това, други 79 кандидат-студенти са приети в български висши училища за следващата учебна година. За това говориха по времето на среща между министъра на образованието и науката Галин Цоков и представители на Дружеството на българите в Албания, която се проведе в град Елбасан.

Дружеството поддържа три неделни училища, в които повече от 260 деца ще учат български език през новата учебна година. Освен това, ще се предостави подготовка на 67 кандидат-студенти за прием в български висши училища.

Тези неделни училища функционират успешно вече три години и са важен успех за Дружеството на българите в Албания, според Алтин Идризи, член на организацията. Според него, следващата стъпка е да се разгледа възможността за откриване на подобни училища и в селата, където значителен брой жители са от български произход. Тези хора са запазили своя език през вековете, но не могат да четат и пишат на български.

Проблемът е, че липсват учителски кадри. За тази цел, се разглежда възможността студенти от Великотърновския университет да бъдат изпратени в тези села на “Еразъм практики” за преподаване на български език на местните ученици през няколко месеца, съобщиха от Дружеството.

От своята страна, Министър Цоков обеща да подкрепи студентите и от други висши училища да се ангажират с подобни преподавателски стажове в населените места в Албания. Той увери, че ще се намерят начини да се мотивират студентите за тази инициатива.

Допълнителна възможност е да се включат учители от Албания в програми за квалификация, предоставяни от Министерството на образованието и науката на България, за да могат те да преподават в неделните училища. Освен това, се разглежда и възможността за подготовка на такива учители в магистърски програми в България.

Дългосрочната цел е също така да се предоставят класове по български език и в албанските основни училища. Министър Цоков се ангажира да работи по тази цел и да насърчава сътрудничеството в тази насока.

След тази среща, министър Цоков проведе разговори и с ръководителите на други две организации на българските общности в Албания – Дружество на българите в Албания – “Просперитет Голо Бърдо” и Дружество за българо-албанско приятелство – Корча, които също поддържат неделни училища, получаващи подкрепа от Министерството на образованието и науката.

В неделното училище “Христо Ботев” в Тирана, което се управлява от Дружеството “Просперитет Голо Бърдо”, 97 деца от 1. до 7. клас учат български език и се подготвят 16 кандидат-студенти за български университети. Неделното училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Корча и Поградец обучава 35 български ученици в 5. и 8. клас и подготвя 10 кандидат-студенти.

По думите на представителите на организациите, има учители, които преподават в албански училища и кандидатстват за магистратури в България, за да могат да преподават и български. Трудност обаче представлява фактът, че бакалавърските програми в Албания са 3-годишни с 180 кредита, докато в България са 4-годишни с 240 кредита. Това предизвиква въпроси относно признаването на албанските дипломи от страна на българските университети. Според министър Цоков този въпрос може да бъде решен чрез допълнителни кредити в магистърските програми, и Министерството на образованието и науката ще направи оценка в тази насока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *