Международен център за преследване на престъпленията на руската агресия в Украйна отвори врати в Хага

На 3 юли в Хага започна работа Международен център за разследване на руската инвазия в Украйна (ICPA).  Той ще разследва и събира доказателства в рамките на инициатива, разглеждана като междинна стъпка преди създаването на специален трибунал, който би могъл да изправи пред съда ръководството на РФ за започването на войната в Украйна. В неговата работа ще участват прокурори от Киев, Европейския съюз, Съединените щати и Международния наказателен съд (МНС). Призивите за специален трибунал за войната в Украйна се засилиха, тъй като Международният наказателен съд, също базиран в Хага, няма правомощия да разследва подобни престъпления. МНС разследва по-конкретни военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна.

По време на пресконференцията  в централата на съдебната агенция на ЕС, Евроюст, нейният президент Ладислав Хамран отбеляза, че новооткритият център е уникална платформа за международно сътрудничество без прецедент в историята на правото. Той отбеляза, че ICPA ще подкрепи национални следователи и прокурори от Украйна, Естония, Латвия, Литва и Полша, които водят собствени разследвания на престъпленията на руската агресия. Експертите на Евроюст ще помагат да се централизират и анализират вече събраните доказателства, ще идентифицират възможни пропуски в тях, освен това ще преведат наличните доказателства и документи на украински и английски, за да гарантираме използването им в различни национални юрисдикции, както и в националните съдилища.

“Основната цел на създаването на Международния център за наказателно преследване на престъпленията на агресията е да се получат ключови доказателства, по които да започне веднага да се изгражда дело. Ние не искаме да чакаме края на конфликта”, каза Хамран.

Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан подчерта, че МНС е независим и безпристрастен и стои на страната на справедливостта: „Вече неведнъж съм казвал, че ние не сме на страната на Украйна. Ние сме на страната на справедливостта. Ние сме независими и безпристрастни. И сме длъжни да намерим общ език с всички, които искат да има свят за нашите деца, за нашето бъдеще, в което ще има по-малко престъпления и повече справедливост. Мисля, че този център е важна стъпка към това”, каза той. 

„Живеем в свят, в който прилагането на закона е много несъвършено. Вместо да кършим ръце и да се оплакваме, трябва да изиграем своята роля, за да направим закона по-силен и да го прилагаме по-последователно. Това, което ни мотивира да се присъединим към Евроюст като участник през миналия април, това ни мотивира и сега да се присъединим към Международния център за преследване на престъпленията на агресия“, добави Хан.

Помощник-главният прокурор на САЩ Кенет Полит отбеляза, че Вашингтон ще бъде представляван в ICPA от наскоро назначения към Министерство на правосъдието специален прокурор по въпросите за престъпленията на агресията Джесика Ким. Полит съобщи, че тя ще има непосредствен достъп до “значително количество експертни знания и ресурси“, които Министерство на правосъдието на САЩ е натрупало в отговор на войната на Русия срещу Украйна. 

Той припомни, че по време на първото си посещение в Хага главният прокурор е обещал, че САЩ ще допринесат за основната международна база данни на Евроюст за престъпленията. „Миналата седмица Съединените щати направиха първия си принос към тази много важна база данни. Той няма да е последен. Така че днес отбелязваме откриването на ICPA. Утре запрятаме ръкави и се връщаме на работа“, каза помощникът на главния прокурор на САЩ.

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин съобщи, че в центъра ще работи екип от четирима украински прокурори, който вече е в Хага. „Справедливостта ражда мир. Не може да има мир, ако ръката на справедливостта не докосне всички плановици или архитекти на това престъпление, което застраши не само суверенитета и свободата на Украйна, но и стабилността и функционалността на международната сигурност и правна система”, каза той. 

За работата на Центъра украинският главен прокурор отбеляза, че не става въпрос за задържане на военнопрестъпници, а за обвинителни актове и дела, внесени в съда. Костин подчерта, че всички процеси се водят задочно, тъй като тези хора все още са в Русия. 

„Що се отнася до общия брой военни престъпления, в момента са регистрирани повече от 93 000 и нашата национална правоприлагаща система работи усилено по тяхното разследване. По отношение на други военни престъпления, ние имаме повдигнати обвинения срещу 347 души, на съда са предадени обвинителни актове срещу 207 човека, и вече имаме 53 души, осъдени за различни военни престъпления, извършени на украинска земя и срещу украинци“, съобщи Костин.

„Твърдо съм убеден, че заедно ще успеем да възстановим справедливостта. Това означава неизбежно наказание на агресора – русия, която започна кръвопролитна война в Европа и продължава всеки ден да нарушава международното право и правата на човека“, заяви Андрий Костин.

В откриването на центъра участваха главният прокурор на Украйна Андрий Костин, президентът на Евроюст Ладислав Хамран, комисарят за правосъдието на Европейския съюз Дидие Рейндерс, прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан, помощник-главният прокурор на САЩ Кенет Полит и министърът на правосъдието на Нидерландия г-жа Дилан Йешилгьоз-Зегериус, както и главните прокурори на страните членки на Съвместния разследващ екип (JIT) – главният прокурор на Латвия Юрис Стуканс, главният прокурор на Литва Нида Грунскене, главният прокурор на Румъния Алекс Флорин Флорента и други уважавани юристи.

Източник: Суспільне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми