,

Конфронтация на всички фронтове: България бойкотира руския международен спорт

Още през март 2023 г. Украинската федерация за олимпийски спорт подписа писмо до Международния олимпийски комитет, в което го призовава да не допуска Русия и Беларус до състезанията през 2024 г. Също така по-рано, в началото на февруари, министърът на спорта на Литва Юргита Сюгздиенне заяви, че 35 държави ще настояват пред МОК да изключи руските и беларуските спортисти от Олимпийските игри през 2024 г.

На 21 февруари на уебсайта на британското правителство се появи колективно изявление на повече от 30 държави. То беше подписано от: Австралия, Австрия, Белгия, Великобритания, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Германия, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, САЩ, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция и Япония.
Подписалите страни отбелязаха, че в русия и Беларус спортът и политиката са тясно преплетени: “Близките връзки между руските спортисти и руската армия също предизвикват явна загриженост.

Сега към тези държави се присъедини и България. На 1 юли България подкрепя спортния бойкот на Русия, като страната ни се присъединява към коалиция от над 40 държави, които бойкотират руския спорт заради войната, която Русия започна в Украйна. Към бойкота се присъединиха на VII Международна конференция на министрите и висшите служители, отговарящи за физическото възпитание и спорта, в Баку. Там беше прието колективно изявление, в което 41 държави призоваха “международната спортна общност да продължи да показва своята солидарност с украинския народ, като подкрепя усилията за възстановяване на спортните съоръжения в Украйна, където това е възможно”.

България нямаше свой представител на конференцията в Баку. Колективното изявление постъпи в Министерството на спорта по електронен път, а подкрепата от българска страна беше изразена писмено от политическия кабинет на министър Илиев. “Макар и по електронен път, България заема ясна и категорична позиция в подкрепа на Украйна и нейните спортисти и се противопоставя на възможността Русия да легитимира войната чрез спорта”, се казва в изявлението.
Така България се присъединява към страните, които се противопоставят на участието на руски и беларуски спортисти в международни състезания, докато войната в Украйна продължава. Почти всички те са от ЕС, както и страни като Австралия, Япония, Нова Зеландия, Грузия и Канада.

В същото време руският министър на спорта Олег Матицин лицемерно поиска да не се говори за връщане на спортисти от страната агресор на международни турнири. Чиновникът добави надменно, че Русия “не се кара с никого, не обръща гръб на никого” и сама ще реши в кои турнири ще участват националните отбори.
Международният олимпийски комитет обаче работи за подпомагане на руските и беларуските спортисти да се върнат към международните спортни състезания. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви това през май. “Сега работим усилено, за да изпълним мисията, предложението на олимпийското движение, да върнем спортистите с руски или беларуски паспорти на международни състезания”, каза той.
Бах призна, че съществува риск от политизиране на решението, но смята, че то може да “обедини целия свят”.
Президентът на МОК също така допълни, че решението за участието на руснаци и беларуси в олимпийските игри няма да се взема от правителствата.

Оттеглянето на руските спортисти от международната арена е също толкова важно, колкото и политиката или икономиката. Съвременният световен спорт отдавна се е превърнал в изразител на политически възгледи и идеи. Самото участие на дадена страна в международни турнири е символ на престиж и цивилизация, насърчаващ равенството на всички нации и народи. Ето защо Русия и Беларус трябва да бъдат наказвани на всички равнища на сливане на държави, за да се празнува силата на волята и “съперничеството”, защото допускането на спортисти от държави, които водят война срещу целия свят, ще й даде правото да бъде равна на мирни и цивилизовани държави, където властва демокрацията заедно с правата на човека.

®️Людмила Балканова – политически анализатор специално за FAR-BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми