,

Как украинските F-16 могат да навредят на Русия без един изстрел

Тъй като се очаква Украйна да получи изтребители F-16 през следващите месеци, мненията за тяхната полезност варират от промяна на ситуацията във войната с Русия, до тотална загуба на ресурси. Но има един начин тези самолети да навредят на Русия, дори и никога да не свалят ракета, изтребител или хеликоптер: те ще струват на руските ВКС скъпоценни самолети. 

Преди пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г. ВКС на Русия притежаваха около 900 тактически самолета. Към тях се отнасят изтребители, щурмови самолети и изтребители-бомбардировачи. От началото на инвазията те са загубили от  84 до 130 от тях от противовъздушна отбрана, изтребители и аварии. Това обаче е само част от общите загуби. Прекомерното използване на тези самолети също струва скъпо на Русия, тъй като войната продължава. 

В ранните стадии на конфликта е важна обединената бойна мощ на всички активни платформи; тя представлява максималната огнева мощ, която може да бъде насочена към врага от самото начало. При продължителна война, в която едната сила се опитва да изтощи другата, има значение общата продължителност на военната мощ. И точно там сега са ВКС.

Според изчисленията допълнителните часове, които руснаците са изразходвали за своите самолети в експлоатация от февруари 2022 г., са им стрували между 27 и 57 допълнителни самолета във вид на непредвидени загуби. Самолетите имат експлоатационен срок. Той се изчислява на база общия брой очаквани летателни часове, които се използват равномерно през целия живот на самолета, и се сегментират по време на периодичните обслужване и оглед на машината. Например, ако един самолет е проектиран за 3000 летателни часа, с очакван живот от 30 години, той ще лети приблизително 100 часа годишно. Ако по време на огледа се установи, че износването на самолета е повече или по-малко от очакваното, предвиденият брой оставащи часове се коригира съответно. Тези числа диктуват всички видове планиране, от зареждане с гориво до наземна поддръжка и обучение на пилоти.

Загубите на руснаците означават, че те използват техниката си след изтичане на срока й на експлоатация или пък реалният живот на самолета се оказва много по-малък от очакваното. И за да компенсират тези загуби, руснаците ще трябва да закупят повече техника, да извършат допълнителна поддръжка или ремонт, да съкратят времето на бойна експлоатация. 

Военновъздушните им сили все още са в процес на преход от самолети от съветската епоха към по-модерни платформи, като всяка година се присъединяват от 18 до 36 нови тактически самолета. Почти половината от силите на ВВС все още са съставени от модернизирани самолети от съветско време. Докато по-новите руски самолети са разчетени за 3500-4500 летателни часа, като някои достигат 6000 часа, самолетите от  съветско време са разчетени да се намират във въздуха само 2000 до 3500 часа. Въпреки че няколко платформи като МиГ-31 бяха модернизирани, за да се удължи експлоатационният им живот, много от тези стари самолети (Су-24, Су-25, Су-27, МиГ-29) са към края на експлоатацията си. В най-добрия случай им остават между 500 и 1000 часа.

В първите месеци на войната в Украйна ВКС на РФ извършваха от 150 до 300 излитания на ден, докато в мирно време това число е 60. Дори и оттогава излитанията да са съкратени до 100 полета на ден, от началото на войната ВКС летят два пъти повече от обичайно. Според стандартите тази допълнителна употреба е еквивалентна на загубата на около 34 самолета от началото на инвазията. Това обаче отразява само загубите в сравнение с очакваната продължителност на живота на по-новите самолети. Доколкото на по-старите самолети им остават много малко летателни часове, това на практика е еквивалентно на загубата на около 57 самолета. 

За да бъде ясно, точният състав на ВКС на РФ, както и точната възраст и историческа употреба на всичките им самолети, не са точно известни. Освен това някои тактически самолети на руските ВВС не работят в Украйна; те или “безпокоят” самолетите на НАТО, или се използват за обучение. Тези полети са в допълнение към споменатите по-рано полети в Украйна и надхвърлят изчисленото по-горе използване. Те са изключени от употребата, която се прилага към общите сили. Тези фактори вероятно означават, че оценката за 57 предполагаеми загуби е занижена.

Така общите реални загуби на ВКС на РФ се доближават до 187 самолета. Прилагайки тази логика за бъдеще, може да се предположи, че руските ВВС ще губят от 30 до 60 самолета годишно заради бойни действия, аварии и непредвидени загуби. 

До лятото на 2024 г. бойните загуби и предполагаемите загуби в летателни часове могат да доведат до падане на ВКС под 75% от предвоенния им състав. За да компенсират, те ще трябва или да увеличат производството, или да намалят използването, или да съкратят структурата на силите си през следващите 30 години. 

Но руските ВКС скоро ще се изправят пред съвсем различна украинска заплаха: изтребители F-16, допълнителни системи за противовъздушна отбрана и крилати ракети. След като насочат повече от намаляващите си сили да им противодействат, те ще имат по-малко самолети, за да подкрепят руските наземни операции. Изтребителите на ВКС ще бъдат и по-малко ефективни в небето в резултат на двугодишното им предислоциране.

Това ще се случи, дори и F-16 да не нанесе нито едно поражение във въздуха, а модернизираните украински изтребители и опасността от ПВО ще представляват сериозна заплаха за руснаците. 

Всички признаци сочат, че в Украйна се появяват нови перспективи за промяна на господството във въздуха с подкрепата на западните съюзници. Въвеждането на изтребители F-16 може да промени баланса на силите в полза на Украйна, но за постигането на тази цел е необходимо да се предостави на украинската страна достатъчна военна мощ, която да й позволи да сложи край на въоръжения конфликт.


Дмитро Колев специално за ФАР

Един отговор

  1. Аватарът на Иван Иванов
    Иван Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *