Извънредно заседание на Народното събрание за решаване на проблема с несъвместимостта на служебния премиер.

На извънредно заседание във вторник, депутатите ще обсъдят законопроект, предназначен да реши проблема с несъвместимостта на служебния премиер, въведен след приемането на конституционни промени в края на миналата година.

Промените, внесени спешно миналата седмица, предоставят възможност на хората от списъка на потенциални служебни премиери да вземат неплатен отпуск, ако са назначени за кабинета, и след това да се върнат на предходната си длъжност. Законопроектът, предложен от ГЕРБ и ДПС, беше разгледан в ресорната комисия и на първо четене в пленарната зала в същия ден, в който беше внесен. Срокът за предложения преди окончателното разглеждане на законопроекта беше съкратен на три дни и изтече в понеделник. Извънредното заседание, на което ще бъде разгледан на второ четене, започва във вторник в 10:00 часа, предшествано от заседание на правната комисия.

Проблемът възниква във връзка с конституционните промени от декември 2023 година, които създадоха нов механизъм за избор на служебен министър-председател. Според новия ред, президентът не избира сам кого да назначи за поста, а трябва да избере измежду хора на конкретни държавни длъжности, като председателят на Народното събрание, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателят или заместник-председател на Сметната палата и омбудсманът или негов заместник. Димитър Главчев, шефът на Сметната палата, вече е приел да стане служебен премиер и сега търси министри.

Сегашното законодателство не урежда ясно какво става, когато някой от тези лица бъде избран за премиер – трябва ли да подаде оставка или досегашните му правомощия се замразяват и той може да се върне на предишната си позиция. В закона за депутатите, които стават министри, е записано, че “Народен представител, избран за министър, прекъсва пълномощията си за времето, през което е министър”, но яснота няма за БНБ, Сметната палата или омбудсмана.

Предложеният законопроект се опитва да реши този конституционен проблем. Той предвижда, че управителят или подуправителите на БНБ могат да вземат неплатен отпуск, ако бъдат назначени за служебен премиер, и след това да продължат мандата си в БНБ. Промените се отнасят и за омбудсмана и заместника му, както и за шефа на Сметната палата и неговите заместници.

Тези изменения биха решили проблема с несъвместимостта на Главчев, който вече е излезнал на неплатен отпуск преди приемането на законопроекта. Промените също така ще предотвратят бъдещи несъвместимости за заместниците му, както и за омбудсмана и неговия заместник.

Въпреки това, измененията не решават продължаващата несъвместимост на управителя и подуправителите на БНБ.

Миналата седмица управителят на централната банка Димитър Радев обяви, че идеята някой от Българската народна банка (БНБ) да стане служебен премиер е в противоречие не само с националното, но и с европейското законодателство. Радев посочи, че ролята на управителя на централната банка и неговите заместници са изрично дефинирани в Договора за функционирането на Европейския съюз, протоколите към него, устава на Европейската централна банка и устава на Европейската система на централни банки. Тези документи са много ясни по този въпрос и не позволяват съвместяването на тези длъжности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми