Големи планове за развитие на градския транспорт в София: 120 нови автобуса и 60 нови трамвая до 2028 г.

На пресконференция в Столичната община, заместник-кметът по транспорт и финанси Дончо Барбалов и заместник-председателят на комисията по транспорт към Столичния общински съвет Зафир Зарков обявиха, че до 2028 г. ще бъдат доставени общо 120 нови автобуса и 63 нови трамвая за градския транспорт на София.

През периода от 2019 до 2023 г., Столичната община е открила девет нови линии за градския транспорт, направила промени в 25 маршрута, извършила 300 оптимизации на разписанията и подобрила изпълнението на разписанията на 40% от линиите. Освен това, 100% от трамвайните линии бяха ускорени. Зарков посочи, че “Столичен автотранспорт” ЕАД разполага с общо 661 автобуса, включително 72 електрически автобуса. Средната възраст на 12-метровите единични автобуси е 8,8 години, а на 18-метровите съчленени – 11,3 години.

Зам.-председателят на комисията по транспорт Зарков съобщи, че до 2029 г. планират доставката на 63 нови, нископодови и климатизирани трамвая в София на различни етапи. Също така, до 2026 г. се очаква да бъдат доставени 50 нови 12-метрови електрически автобуса, а до 2029 г. – общо 40 нови 18-метрови автобуса.

Зарков подчерта и проблема с недостига на водачи в градския транспорт, особено в автотранспорта, където водачите предпочитат да работят в чужбина за по-високи заплати. Според него, през последните пет години над 60% са се увеличили заплатите в автотранспорта, като водачите получават “чисто” на месец около 2000 лева. За да се справи с този проблем, обсъждат възможността за наемане на водачи от чужбина, като например от Казахстан.

Заместник-кметът Дончо Барбалов напомни, че голямата част от средствата за столичния градски транспорт се осигуряват от бюджета на града, който е 174 млн. лв. тази година. Той посочи, че икономическата рамка е балансирана, като приходите и разходите са съответно реализирани. За 2023 г. планиран пробег е 63,8 милиона километра, което представлява увеличение от около 780 хиляди километра спрямо миналата година. Финансирането на градския транспорт идва от различни източници, включително продажби на превозни документи, приходи от общинските транспортни оператори и компенсации от Столичната община. Предвидените приходи за 2023 г. са 3 млн. лева, според данните на Центъра за градска мобилност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *