,

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлят официално политическо споразумение за управление на държавата.

И двата съюза, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, отказват да се свържат чрез официално политическо споразумение за управление на държавата, заяви политологът Георги Киряков в интервю за Mediapool. Според него Бойко Борисов никога не е бил склонен към писмени споразумения и документи.

“Той не обича да се ангажира с такива ангажименти за управлението. Обикновено прехвърля отговорността на някой друг, защото в един момент може да се окаже, че трябва да поеме вината за грешките”, споделя Киряков.

Според анализатора все още има определено съпротивление у политическите лидери на съюзите да бъдат повече от временни партньори, влизайки в формални писмени взаимоотношения.

“Дългогодишната война между ПП-ДБ и ГЕРБ пречи на признаването, че вече са преодолели съпротивата си срещу така нареченото “статукво“, което Бойко Борисов и Делян Пеевски създадоха”, пояснява той.

Въпросът, според политолога, е свързан с това, от какво има нужда гражданското общество, което копнее за по-добър живот. Това със сигурност, според Киряков, не са избори, но политиците не си дават сметка за последствията от евентуален предсрочен вот и си разменят невъздържани обиди.

“През последната седмица ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ясно показаха, че нямат доверие един към друг. Показаха също, че предпочитат предсрочни избори, въпреки всички заявления отново да седнат на масата на преговорите. Ако бъде формирано правителство, работата му ще бъде изключително затруднена”, счита той.

Защо (не)коалицията не се реализира като коалиция?

“Пет-шест страници, на които партиите излагат основните си приоритети, не представляват коалиционно споразумение. Коалиционното споразумение не се създава за една седмица и не е на 5, 6 или 7 страници. Нигде по света тази задача не се изпълнява по този начин, както у нас”, напомня политологът.

Според него за успешно сключване на споразумение е трябвало най-напред да се договорят принципите за преговаряне, а след това политиците да излизат всеки ден и да обясняват на хората, в името на които се създава това коалиционно споразумение, какво точно са постигнали.

Киряков изрази съмнение, че изобщо е имало споразумение за първите 9 месеца от управлението.

“Може би е било сключено, но никой не знае къде е и какво е. И от двете страни се твърди, че нещо е било договорено, а след това представители на другата сила излизат и отричат да е имало такава договореност. Това означава едно – не са подписали и не са се договорили за нищо. Ако имаше такова споразумение, трябваше да сме го видели”, заяви той.

Какво следва?

Внасянето на предложение за кабинет без съгласието на включените в него министри политическият анализатор определя като резултат от липсата на политическо умение. По думите на политолога нито Бойко Борисов, нито ПП-ДБ имат демократични политически умения.

Според политолога е малко вероятно Борисов да бъде изненадващо предложен за премиер.

“Това би взривило всички опити да се постигне нещо”, отбеляза той.

Киряков смята, че издигането на Николай Денков за министър-председател след връчването на втория мандат също не е добра идея.

“Това ще означава, че всички договорки, постигнати преди 9 месеца, са абсолютно невалидни. Според предишното споразумение трябваше да има ротация сега. Ще се върнем отново в изходна позиция. Препирните между ПП-ДБ и ГЕРБ кой да бъде водещ, кой да носи основната отговорност за управлението, чии да са министрите и с какви програмни намерения да влязат в кабинета ще започнат отначало”, посочи той.

Относно предстоящите избори, Киряков сподели, че няма данни, че ПП-ДБ ще бъде първа политическа сила с пълно мнозинство. “Ако отново ГЕРБ е първа политическа сила, а ПП-ДБ – втора, ще се наложи да влязат в разговорите, в които могат да влязат още сега, без да е необходимо провеждането на предсрочни парламентарни избори”, каза той.

Прогнозата на политолога за ползите и загубите на политическите партии от евентуални предсрочни парламентарни избори е следната: “Не е много вероятно ‘Възраждане’ да спечели от евентуални избори. БСП ще загуби, защото процесите по разпадане на левицата продължават, а ИТН, въпреки огромното си желание да има избори, е възможно да не влезе в следващия парламент, защото е на ръба”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми