,

F-16 на старта към Украйна: начало на обучение и нови обещания за доставки

Украински пилоти, инженери и техници вече са започнали обучението си за управление и поддръжка на самолети F-16. На 19 август министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников потвърди това, а украинският пилот с позивна Moonfish, избран за участие в тренировките, разказа за програмата за обучение. 

По думите на пилота при подбора на неговата група едно от изискванията към избраните пилоти, освен възраст и боен опит, наистина е било боравене с английски език, тъй като летателната подготовка изисква много високо ниво на знание. „Да кажем така – ако смятате, че знаете английски, вероятно не го знаете достатъчно, трябва да доучите още малко“, каза пилотът. 

Той обясни, че обучението на пилотите ще протича “съвсем стандартно” и ще започне с теория. „След това преминаване към практика. Програмата е съставена съобразно нашите желания – в смисъл, че ще има типични набори от мисии съобразно тези, които изпълняваме в момента, за средата, в която сега ни се налага да воюваме”-каза Moonfish.

Той също така сравни прехода от украинските МиГ-29 към F-16 с прехода от „телефон с бутони към iPhone14“. „Има много сложни системи. Той е много гъвкав, изпълнява много задачи“, коментира Moonfish, описвайки изтребителя F-16. В същото време той изрази убеденост, че украинските пилоти няма да имат проблеми с обучението, но „най-много трудности вероятно ще има с усвояването именно на авиониката, със самата оръжейна система“ на самолетите. 

Според пилота шест месеца обучение на такъв самолет е „нормално“. „Може да изглежда твърде дълго, но по стандартите на авиацията това е много, много бързо. Обикновено хората отиват и се учат на ново оборудване за срок от година, година и половина и много повече. След това отиват някъде в чужбина, повишават нивото си”, каза той. Украинският пилот е убеден, че с определянето на шестмесечен период на обучение „вече ни правят отстъпка, вече в известен смисъл е заложено, че всички ние сме способни пилоти и имаме много висока мотивация да се учим“. 

Появата на самолетите F-16 на въоръжение във ВСУ изпраща сигнал на целия свят, че е твърде рано да се отписва Украйна и че войната може отново да навлезе в повратна точка.

Преди дни стана известно, че Дания е решила да даде на Украйна 19 изтребителя F-16, а Нидерландия – 42. Основният фактор е безвъзмездното им предаване на Украйна. 

„Вие и вашите сънародници ни показахте какво е истинска храброст. За това ние ви дължим цялата си подкрепа. От началото на войната Дания е на ваша страна, защото вашата свобода е и наша свобода. Ние освен това знаем от какво още се нуждаете. Ето защо днес (20 август) обявяваме, че ще предоставим 19 броя F-16 на Украйна“, каза датският премиер Мете Фредериксен на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски. 

Фредериксен уточни, че в момента в Дания има над 70 военни от Украйна, които са пристигнали за обучение на F-16. Тя се надява преди Нова година първата група от 6 самолета да се отправи към Украйна. Догодина – още 8 самолета ще полетят за Украйна, а през 2025 г. – още 5 самолета.

За по-малко от година необходими дискусии Киев постигна целта си – да получи съвременни средства за водене на война в небето. В крайна сметка, както казва догмата, невъзможно е да се постигне победа без предимство в небето. 

Ключов фактор е и фактът, че ще се обучават млади пилоти – бъдещето на украинската авиация. За обучение на американски изтребители F-16 във Великобритания и Швеция заминаха пилоти от випуски от 2016 г. и 2023 година. „Ако вземете общата подготовка, по която те се занимават, тогава общото им обучение е 32 месеца. Относно нашите двама пилоти, които бяха инструктирани от американски специалисти, беше решено, че те ще могат да овладеят самолета F-16 за четири месеца“, каза Микола Олешчук, командващ ВВС на Украйна.

Освен това главнокомандващият на ВВС назова основните съвременни самолети, от които Украйна се нуждае по време на войната. На първо място е самолетът F-16. На второ място е шведският самолет JAS 39 Gripen. На трето място е британският самолет Eurofighter Typhoon. На четвърто място е френският самолет Rafale. Би било глупаво да се мисли, че след известно време всички тези самолети ще се окажат в първите редове на защитата на украинското небе. 

Киев, с помощта на Запада, въплъщава на живо, както изглеждаше преди, невъзможни неща. И всичко това благодарение на необходимия процес на консолидиране на света около един проблем, с който е свързано много от всичко: от зърното до върховенството на закона.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *