Дирекция “Национален парк Централен Балкан” отбеляза Световния ден на рейнджъра със специално събитие и образователни активности

За четвърта поредна година, Дирекцията на “Национален парк Централен Балкан” се присъедини към световната инициатива за отбелязване на Световния ден на рейнджъра, посветен на парковите служители, които носят отговорността за опазването на защитената територия. Този специален ден бе отбелязан със забавен и образователен детско-юношески празник на 31 юли.

Съвместно с Природонаучния музей – Черни Осъм и Националното училище за планински водачи – Черни Осъм в събота, на 29 юли, много деца и младежи получиха възможността да “влязат в обувките на рейнджъра” и преминат 10 станции с интересни предизвикателства. Те се включиха в природни арт занимания, работа с компас, определяне на животински видове по следите им, определяне възрастта на дърветата, катерене, спускане по тролей, направа на възли, игри за гасене на огън, търсене на видове и много други забавления. Участници на събитието бяха младежи от Скаутския клуб “Диви пчели” от Плевен.

Освен това, празднуването ще продължи в централния парк на град Павел баня на 2 август, като образователните активности са запланирани от 10:00 до 12:00 часа.

Световният ден на рейнджъра, e инициатива на Международната федерация на рейнджъритe.Темата през 2023 година е “30 на 30”, което се основава на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие (COP15) от 2022 година, където световните лидери и лицата, вземащи решения, са се споразумели за глобална рамка за биоразнообразието. Целта № 3 на Конвенцията предвижда най-малко 30% от планетата да бъде ефективно запазена и управлявана до 2030 година (т.е. “30 на 30”). За постигането на тази цел е необходима подходяща обучена и обезпечена работна сила, включително рейнджъри и работници в защитените зони, които се грижат за опазването и мониторинга на околната среда, защитата на видовете и ландшафта, работата с посетителите, управлението на пожари, правоприлагането, образованието и подкрепата на общностите, както и регулирането на устойчивото ползване на природните ресурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *