Български предприемачи стъпват на тънък лед: Неясни енергийни разходи и предизвикателства в селскостопанския сектор

Българските предприемачи се изправят пред неопределност по отношение на енергийните изисквания за оранжерийното производство през зимата. Един от тях е Антон Андронов, управляващ бизнес, който включва производство на български краставици и домати в една съвременна и високотехнологична оранжерия с контролирани климатични условия на 55 декара. Това фамилното дело стартира през 2016 година, но Андронов сега признава: “Ако сега трябва да започна, сигурно не би се захванал.”

Причините за тази несигурност са множество. Предприемачът посочва, че в отрасъла липсват ясни пазарни правила и структурирани борси, което създава сива икономика и конкуренция, която не винаги е честна. Освен това, високите цени на торовете увеличават себестойността на производство на зеленчуци. Според Андронов, себестойността се приближава до цената, на която продават краставиците и доматите – около 2 лева, и това не оставя достатъчно средства за инвестиции и подобрения в производството.

Оранжерията на Андронов работи непрекъснато от февруари, което създава предизвикателства с високите разходи за енергия. Същевременно високите температури през лятото намаляват производствените обеми.”Работим на ръба. Предстои зимно производство – нямаме яснота какви ще бъдат енергийните разходи”, споделя предприемачът.

Бизнесът получава някаква подкрепа от държавата, но това не е достатъчно. Например в миналите години производителите са получавали около 65 000–  70 000 лева по обвързаните подпори, но прогнозира се, че тази година ще бъдат по-ниски. Голямата част от продукцията се продава чрез големите търговски вериги, което предоставя някаква сигурност на бизнеса. “Поне имаме осигурен пазар и това е единствената сигурност в нашия бизнес. Производството е сертифицирано по GlоbalG.A.P, като търговските вериги правят допълнителен контрол на продукцията. Българската стока е съвсем прясна и е дразнещо, когато по пазарите вносът се представя като българска продукция”, допълни Андронов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *