България изпреварва Румъния и Гърция по броя на заети младежи след завършване на образование

Данните от миналата година показват, че 82% от наскоро завършилите младежи на възраст между 20 и 34 години в Европейския съюз са били заети. 

От 2014 до 2022 година нивото на заетост за тази група лица се е повишило с 7 %, обаче тенденцията на нарастването беше прекъсната поради пандемията от COVID-19. Това сочат данни на европейската статистическа служба Еurоѕtаt.

През 2022 година, коефициентът на заетост отбеляза нов рекорд, превишавайки предходния показател от 81%, достигнат през 2018 година. Високи нива на заетост се забелязват сред младежите, завършили образование, в две страни, като най-много заети са  в Люксембург и Нидерландия (и двете с 93%). След тях са Германия (92%) и Малта (91%).

Коефициентът на заетост при мъжете е по-висок от този при жените. През 2022 година обаче разликата намали до 2 %, което е най-малката разлика, регистрирана в осемгодишния период. Най-много това число е било 4 %, според данните. Общо взето, това се обяснява с различията в търсенето на трудовия пазар. По-голяма част от студентите, които следват наука и технологии, са мъже, и в този сектор е логично да има по-голямо търсене. 

На противоположния полюс, където се отбелязват най-ниските нива на заетостта, са Италия (65%), Гърция (66%) и Румъния (70%). 

България заема средно място в класацията, като при нас процентът е 78,8%. Практически същият процент се наблюдава и във Франция, където заетостта сред младежите е 78,6%, както и в Испания (79,1%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *