България е готова за зимата: газовото хранилище “Чирен” е запълнено дори преди очаквания от ЕС срок 

Газовото съоръжение “Чирен” успя да достигне капацитет от 90% запълване с газ, и това стана със значително по-голям напредък от предвидения срок, установен от Европейския съюз за подготовка на зимни запаси.

Според информацията, публикувана на сайта на НПО “Газова инфраструктура на Европа” в петък, че задачата вече е постигната, и то на 16 август, съвпадайки с постигането на средно ниво от 90% запълване на газовите резервоари в Европейския съюз.

Съгласно данните, предоставени от асоциацията, която следи състоянието на природните газови запаси в резервоарите на 22 европейски държави, до 16 август средно запълването им е 90.12%, а за конкретния български резервоар “Чирен” това е 90.06%.

В момента, само 6 европейски държави продължават да подкачват газ с цел достигане на минималния стандарт – Белгия, Унгария, Дания, Франция, Латвия и Румъния. Всички останали държави са вече надминали целта от 90%, като Испания например има запълнение от 99.98%. 

Според регламента, наложен от Европейската комисия, всички държави-членки трябваше да достигнат поне 90% запълване на подземните си газови резервоари преди 1 ноември, с цел подсигуряване на достатъчни запаси за зимния сезон. Този регламент бе въведен през миналия май като част от инициативите за подобряване на енергийната независимост на ЕС от руските горивни доставки. Това стана след прекратяването на договорите от страна на “Газпром” с няколко държави, включително България, и следващите съкращения в руските газови с почти 10% вследствие на повредата на газопровода “Северен поток”. 

През предходната година, държавите-членки на ЕС бяха задължени да запълнят поне 80% от капацитета на своите подземни газови хранилища, което бе постигнато на 30 август, две седмици след срока за текущата година.

В този контекст, България имаше съществено изостаналост от средните нива на газовите резерви в Европа, като успя да достигне целта от 80% на 12 октомври. 

След това, българските органи многократно се опитваха да обяснят увеличаването на цената на природния газ, обусловено от високите разходи за закупуване на скъпо гориво, необходимо за спазване на стандартите на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *