,

“Августовско обостряне”: Беларус заедно с РФ играят “на сплашване” с Европа

През последните седмици Полша изразява сериозно безпокойство във връзка с разполагането на наемници на ЧВК Вагнер в Беларус. Наскоро Путин отправи косвена заплаха към Полша, като нарече западните й територии „подарък от Сталин“ след Втората световна война.
„Броят на бойците на ЧВК Вагнер в Беларус вече надвишава състава на литовската армия, но не представлява тактическа заплаха“, каза заместник-министърът на вътрешните работи на Полша Мацей Восик. Той подчерта, че “вагнеровците” не са сила, която ще влезе на територията на Полша и ще започне война. Според него бойците от тази групировка няма къде да се върнат и затова са опасни.

„В тактическо отношение това не е подразделение, което може да застраши Полша. Това не е групата, която ще влезе в Полша и ще започне война. Ние знаем това“, каза той. Според него бойците могат да бъдат използвани “за подривни и хибридни действия”. „Страхуваме се, че ще има такива провокации по границата, използване на огнестрелно оръжие срещу нашите сили, ще се засили опитът за създаване на северен миграционен маршрут“, каза Восик.

Припомняме, че на 7 август Министерство на отбраната на Беларус обяви началото на военни учения на полигони, разположени близо до границите с Полша и Литва. В частност става дума за полигона “Гожски” и райони в Гродненска област. Местността се намира близо до границите с Полша и Литва и недалеч от Сувалския провлак – територията, която разделя страните – членки на НАТО от Беларус и Калининградска област на Русия. Министерство на отбраната на Беларус отбеляза, че ще се проведе командно-щабно учение с 6-та отделна гвардейска механизирана бригада. Според тях военните ще отработят „въпроси за управление на подразделенията по време на водене на бойни действия“. 

Сега обаче стана известно, че Полша ще подсили границата си с Беларус с десет хиляди войници. Това съобщи на 10 август вестник Rzeczpospolita, позовавайки се на министъра на отбраната Мариуш Блашчак. „Ще има около 10 000 войници – 4 000 ще участват пряко в операции по охраната на границата и 6 000 в резерв“, обясни полският министър.

На този фон министрите на външните работи на балтийските държави и Полша, по повод годишнината от фалшифицираните президентски избори в Република Беларус, призоваха самопровъзгласилите се власти да спрат съучастието си на Русия във войната срещу Украйна. „Отново призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване и реабилитация на всички политически затворници, за прекратяване на репресиите и съучастничеството в агресията на Русия срещу Украйна. Докато продължават репресиите, нарушаването на международното право, инструментализацията на миграцията и други престъпления, ние ще продължим да изолираме престъпния и нелегитимен режим на Лукашенко и ще засилваме целевите и секторни санкции на ЕС срещу него“, се казва в изявлението. 

От своя страна Кремъл продължава да манипулира ситуацията, опитвайки се отново да изкара НАТО „виновник за всички беди“. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща в Москва на 9 август нарече Полша “основен инструмент на антируската политика на САЩ” и изрази мнение, че заплахите за Русия в западно и северозападно направление напоследък са се “увеличили в пъти”. И като причина за това той назовава “милитаризацията на Полша” и влизането в НАТО на Финландия, а в бъдеще и на Швеция.

Според Шойгу, „рискове за Русия“ носят мащабните покупки на Полша на оръжия от САЩ, Великобритания и Южна Корея. Той нарече влизането на Финландия в НАТО “дестабилизиращ фактор”, предполагайки, че на територията на страната могат да бъдат разположени “ударни оръжия”, способни да поразят територията на Русия в голяма дълбочина. 

В резултат на това увеличаването на числеността на руските войски по западните граници на РФ ще бъде отговор на „нарастващата заплаха“ от НАТО, заяви Шойгу. По време на срещата той каза още, че има „сериозни рискове от по-нататъшна ескалация на конфликта“ заради готовността на западните страни да инвестират значителни ресурси в Украйна. Руският военен министър не обясни за какъв конфликт става дума. Според него страните от НАТО „работят активно по въпроса за прехвърлянето на тактически изтребители F-16 в Киев“. Освен това Шойгу твърди, че “има планове за създаване на регулярна основа на така нареченото полско-украинско съединение, уж за обезпечаване на сигурността на Западна Украйна, но всъщност – за последваща окупация на тази територия”.

Основният въпрос обаче остава откъде Кремъл ще вземе войниците за своите граници, когато всеки ден в Украйна РФ губи хиляди убити, ранени и изчезнали. Руските окупационни войски продължават практиката си на масирани щурмове, като използват мобилизирани и затворници като „пушечно месо“. Според информация от украинска страна личният състав на ВС на РФ е недостатъчно окомплектован и обучен за подобни операции. Кадрови военни се използват едва след като командването им види възможност за успех при подобен щурм. 

Най-вероятно руското военно ръководство не отчита големите загуби, тъй като за есента е планирана нова вълна на мобилизация в Русия. Затова е „внесен в Думата проект за поправка относно процедурата за уведомяване на ООН в случай на въвеждане в Русия на военно положение“. Точно това е пъзелът, който липсваше в путинова картина на всеобща мобилизация и глобална война. В главата на Путин – само тя е “изходът, който ще спаси страната от поражение, позор и разпадане”, защото е абсолютно невъзможно да се тълкуват по друг начин сегашните му инициативи. Кремъл прекали със заплахите си, и сега Русия няма друг избор, освен „игри на повишаване“.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми