НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г. 

Стартира изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация от Националният осигурителен институт (НОИ) за текущата година. Това е превантивна дейност за запазване здравето и намаляване заболеваемостта и инвалидността, обезщетявани от фондовете на държавното обществено осигуряване. 

Според съобщение от Института подписани са договори с 21 юридически лица за общо 50 заведения като изпълнители. Програмата предвижда период от 10 дни за всяко лице, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 9,00 лева на ден се покрива от средствата на държавното обществено осигуряване (ДОО). Всяко лице, на което е предоставена парична помощ от бюджета на ДОО, има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно за едно заболяване. Заболяването трябва да е точно диагностицирано, а лекуващият лекар да е установил необходимостта от рехабилитация през периода на ползване на паричната помощ.

Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат осигурени лица, които са засегнати от общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. Те трябва да са платили осигурителни вноски за последните шест месеца преди началото на рехабилитацията. Право на парична помощ имат и лицата с инвалидност, които не са възрастни за получаване на пенсия за стаж и инвалидност и чието експертно решение за инвалидност е валидно, като и лекарят е установил необходимостта от рехабилитация през периода на ползване на помощта.

Подробна информация относно условията за участие в програмата, изпълнителите на услугата, необходимите документи и заболяванията, за които се предлага профилактика и рехабилитация, е достъпна в раздела “Физически лица” / “Обезщетения и помощи според българското законодателство” / “Парични помощи за профилактика и рехабилитация” на уеб страницата на НОИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *