ПП-ДБ предлагат специална комисия да изследва случая с изчезналата Пътна карта на “Турски поток”

Политическата формация ПП-ДБ представи пред Народното събрание (НС) проект на решение за създаване на временна комисия с цел разглеждане на факти и обстоятелства около изчезналата Пътна карта и събитията около строителството на “Турски поток”, наричан още като символ на корупцията в България. Това стана известно по време на брифинг на ПП-ДБ.

По думите на депутата Венко Сабрутев темата за “Турски поток” беше част от дискусиите между ПП-ДБ и ГЕРБ, като последните отказваха да включват този въпрос в дневния ред на НС.

Според Сабрутев политическата му формация вече не бе свързана със задължението да осигури мнозинство и можеше да разясни защо България е подсигурила войната в Украйна, както и защо страната предостави такава възможност на Русия. Сабрутев също така попита защо България отпусна 3 милиарда лева за изграждането на руска тръба, пренасяща руски газ, като подчерта сериозните съмнения относно тръжните процедури.

Ивайло Мирчев заяви, че  “Турски поток” не е изгоден за България. Той твърди, че по такъв начин страната ни просто обслужи геополитическите интереси на Русия. Мартин Димитров, от своя страна, критикува ГЕРБ като ветропоказател, подчертавайки, че те се ориентират към посоката, от която духа вятърът. Той изрази учудване защо никой не може да намери Пътната карта в енергийния сектор.

Напомняме, че изчезналата Пътна карта за “Турски поток”, която беше търсена в продължение на последните 3-4 години, беше открита в кореспонденцията на Евгений Зобнин, помощник на руския политик Александър Бабаков. Тя беше първо разпространена от informnapalm, след което българската онлайн общност от експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията от BG Elfs я разкодира.

Тази информация бе публикувана в началото на март, но до момента ПП-ДБ не са повдигали въпроса.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е коментирал няколко пъти в парламента, уверявайки, че не става въпрос за “Турски поток”, а за “Балкански поток”, че проектът е изграден според българското и европейското законодателство и че е получил одобрението дори на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *