НОИ напомня новите условия за пенсиониране и закупуване на недостигащ стаж през 2024 г.

От 2024 г. в България са в сила няколко промени в пенсионното законодателство във връзка с приетия в края на миналата година Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, информира money.bg.

Така, от 1-ви януари 2024 г. се е увеличила възрастта за пенсиониране при мъжете и жените, както и необходимият стаж за придобиване на право на пенсия при условията на най-масовата, III-та категория труд (по чл.68 от КОС). Необходимите условия за пенсиониране са 62 години и 2 месеца навършена възраст и 36 години и 6 месеца осигурителен стаж за жените и 64 години и 7 месеца навършена възраст и 39 години и 6 месеца осигурителен стаж за мъжете.

Друга възможност за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст е получаването на пенсия в намален размер (по чл.68а от КОС). Тези правила се отнасят за лица, натрупали изисквания осигурителен стаж. Те могат да се пенсионират по собствено желание до една година по-рано от възрастта им за получаване на пенсия по общия ред.

За бъдещите пенсионери с непълен трудов стаж, необходимата възраст остава 67 години, при наличие на 15 години действителен осигурителен стаж.

Хората, работили при тежки и вредни условия на труд (I-ва и II-ра категория труд) също ще се пенсионират по-късно през 2024 година. Необходимите условия за пенсиониране за I-ва категория са 50 години и 8 месеца, навършена възраст за жените и 54 години и 2 месеца, навършена възраст за мъжете. За пенсиониране по II-ра категория труд на жените са необходими 55 години и 8 месеца навършена възраст, а на мъжете 59 години и 2 месеца.

Работниците в сектор “Отбрана и сигурност” вече ще се пенсионират при 54 години и 2 месеца навършена възраст и 27 години осигурителен стаж за двата пола.

От 1 януари 2024 г. осигурителните на учителски длъжности хора придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навърш

Максимумът за закупуване на пенсионен стаж, който може да се закупи от началото на 2024 година, е до пет години. Поради минималния осигурителен доход (МОД), който от 1 януари ще бъде 933 лева, закупуването на една година стаж вече ще струва 2216 лева, докато до миналата година за това бяха необходими 1853 лева.

От правото си да закупят осигурителен стаж могат да се възползват и хора, които са били редовни студенти за срока на обучението им. От НОИ периодично отчитат че всяка година нарастват броят на закупилите недостигащите месеци стаж, като това всеки път им струва и повече пари, заради увеличението на МОД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *