Финансова подкрепа за хора с увреждания: До 30 000 лв. за стартиране на бизнес и обучение

Хора с трайни увреждания могат да получат до 30 000 лв. за стартиране и развитие на собствен бизнес. Това заявиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Проектите ще бъдат финансирани от Агенцията за хората с увреждания, без да се изисква собствено участие от кандидатите. Краен срок за кандидатстване с проектни предложения е 23 април тази година.

Парите могат да се използват за инвестиции, създаване на нов бизнес, ремонтни дейности, оборудване на работни места, обучение на бизнес собственици и покриване на стартов капитал.

Условията включват трудоспособност намалена с 50% или повече и липса на участие като собственик или съдружник в друга фирма. След изпълнение на основните дейности, собствениците са задължени да работят активно само в своя бизнес, в интерес на неговото развитие, поясниха от МТСП.

На 15 март започна кампанията за 2024 г. за набиране на проектни предложения за рехабилитация, интеграция и създаване на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания. Съответните предложения ще бъдат приемани до 19 април тази година. По тях с до 16 000 лв. ще се финансират обучения за хора с увреждания, дейности за придобиване на умения за самостоятелен живот, рехабилитация, арттерапия и посещения на културни събития.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *