ПП-ДБ представи законопроект за борба с онлайн дезинформация в България

ПП-ДБ предлага проект за изменения в Закона за електронните съобщения, който включва мерки за намаляване на рисковете от дезинформационни кампании. Това съобщиха от пресцентъра на “Демократична България”.

Предложените изменения предвиждат предоставяне на изрични правомощия на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и на министъра на електронното управление за формулиране и прилагане на политика за ограничаване на системните рискове, свързани с незаконното съдържание и онлайн дезинформацията.

Освен общите правомощия, предложените решения обхващат няколко групи проблеми. Сред тях е координираното неавтентично поведение в социалните мрежи чрез групи от фалшиви потребителски профили, още наричани “тролски ферми”. Предлагат се и мерки срещу монетизиране на фалшиви новини от анонимни сайтове чрез предоставяне на комерсиални съобщения (реклами). Включени са и промени, насочени срещу разпространението на заблуждаващи реклами за нелекарствени продукти (хранителни добавки) чрез нерегулирано използване на имената и изображенията на известни личности, сред които са и медицински професионалисти. В законопроекта се предвиждат и мерки за справяне с някои отстъпления от ползите на местните доставчици на медийни услуги, поради недобросъвестни практики на глобални платформи.

“Със законопроекта се предлагат редица решения на натрупвани през последните години проблеми в онлайн пространството, като след внимателно обследване на хармонизираното европейско право, практиките в други държави членки и съдебната практика, предлага уредба, която да има максимална вероятност да бъде устойчива при последваща съдебна практика”, поясняват от ДБ.

Законопроектът за изменения в Закона за електронните съобщения е обявен за предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни.

Мнения и коментари се приемат на служебния имейл адрес на бившия министър на електронното управление и настоящ председател на парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии, Божидар Божанов: bozhidar.bozhanov@parliament.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *