Парламентът обсъжда създаването на Временна комисия за проверка на влиянието в правосъдната система.

Днес, в рамките на заседанието си, депутатите ще разглеждат предложение за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани със съмнения за нерегламентирано влияние в правосъдната система и за евентуалната връзка на представители на съдебната власт с интереси, които не съответстват на стандартите за независимост и професионална етика. Това предвижда програмата на парламента за тази седмица.

Съгласно правилника на Народното събрание, първата сряда от месеца е резервирана за предложения на парламентарните групи, които задължително се включват в дневния ред за разглеждане. Партията “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) е предложила включването на дневния ред на предложение за създаване на временна комисия, чиято задача ще бъде да разгледа наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система.

Вчера, от ПП-ДБ съобщиха за намерението си да внесат предложение за създаване на такава комисия и предложиха да се проведе изслушване на върховния главен прокурор, Борислав Сарафов, в парламента по повод смъртта на Мартин Божанов. Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС също вчера внесоха предложение за създаване на временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса.

Партията “БСП за България” е предложила за разглеждане на дневния ред днес предложение за създаване на Временна комисия, която да се занимае с изграждането на “Национална многопрофилна детска болница” в София.

В програмата на парламента за тази седмица са включени и предложение за попълване на състава и ръководството на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и първото четене на законопроекти за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

В четвъртък е планирано първото четене на законопроекти за изменение и допълнение на Кодекса на труда, а в петък – второто четене на промени в Закона за закрила и развитие на културата, както и редовен парламентарен контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *