Срещата на върха на Европейския съвет: Изключително важно начало на годината за сигурността на Европа

На 1 февруари по време на срещата на върха на Европейския съвет може да бъде взето принципно решение за предоставяне на финансова помощ на Украйна през следващите четири години. Украйна очаква положително решение за отпускане на финансова помощ в размер на 50 млрд. евро по програмата “Ukraine Facility”, като всички 27 членки на ЕС са постигнали предварително съгласие да подкрепят посоченото решение.

Европейският механизъм за подкрепа на мира

“Ние имаме общи обнадеждаващи очаквания от следващото заседание на Европейския съвет на 1 февруари. Налице е напредък в стартирането на Европейския механизъм за подкрепа на мира, по отношение на който ситуацията дълго време беше блокирана поради позицията на отделни членове на ЕС. Обаче ние работим върху  отблокирането и имаме оптимистични промени в тази насока”, подчерта външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Страните на срещата на върха на Европейския съвет ще обсъдят и бъдещото членство на Украйна в ЕС и НАТО. Кулеба изтъкна, че по тези въпроси има общи подходи, а Литва, която е член на двете институции, активно подкрепя Украйна в това направление. “Обсъдихме въпросите за замразените активи, санкциите и всичко, което се нуждае от ефективни решения”, добави Дмитрий Кулеба на съвместната пресконференция с външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис в Киив.

Освен това Европейският съвет отново подчерта и неотложната необходимост от ускоряване на доставките на боеприпаси и ракети, отбелязва Reuters. В същото време проектът на заключенията от срещата на върха оставя открит въпроса дали лидерите ще обещаят да внесат и още 5 млрд. евро в помощ на Украйна в Европейския механизъм за подкрепа на мира, от който се финансират доставките на оръжие за Украйна. Членовете на ЕС от месеци спорят за бъдещото качество на механизма във военната помощ, като Германия предлага да се наблегне на двустранната помощ от отделни държави членки на ЕС. 

В средата на януари стана ясно, че само Германия ще отдели над 7 млрд. евро за военна помощ за Украйна през 2024 г., а не 4 млрд. евро, както беше планирано по-рано. Това съобщи пресслужбата на германското правителство след телефонен разговор между Шолц и президента на САЩ Джо Байдън. В разговора германският и американският лидер “отбелязаха необходимостта от по-нататъшна финансова, военна и хуманитарна подкрепа за Украйна”, тъй като тя продължава да се защитава от руската агресия, заяви говорителят на германското правителство Щефен Хебестрайт.

Подкрепа от Унгария е под въпрос

Една от основните теми на срещата без съмнение ще стане Орбан и помощта за Украйна. Министър-председателят Виктор Орбан по-рано заплаши да блокира финансовата помощ на ЕС за Украйна и да спре по-нататъшното движение на страната в блока, ако лидерите на Съюза не преразгледат стратегията си за подкрепа на Киив. По-късно обаче той заяви, че Унгария ще се съгласи да не използва правото си на вето върху отпускането на 50 млрд. евро за Украйна, при условие че Брюксел размрази 30 млрд. евро, предназначени за Унгария. 

От своя страна финландският министър на външните работи Елина Валтонен уверено заяви, че Орбан няма да блокира помощта на ЕС за Украйна, като подчерта, че решението е положителен сигнал за европейското единство и показва, че Брюксел осъзнава руската заплаха.

Заделянето на 50 млрд. евро за Украйна представлява не само инвестиция в стабилността на страната, но и важен принос за сигурността на Европа. Тази сума е предназначена за подпомагане на украинската икономика, промишленост и социални програми през следващите четири години. Тя става особено важна в момент, когато Украйна активно защитава свободата и суверенитета си, а руският президент Путин прилага стратегия на дългосрочна война. Заплахите, породени от нарастващата военна активност на Кремъл, могат да засегнат цяла Европа и предоставянето на значителна финансова подкрепа на Украйна се превръща в единствения начин за предпазване на континента от тези рискове.

Според събеседници на Bloomberg държавите-членки на ЕС са готови да заемат твърда позиция срещу Унгария и да приемат пакета от помощи за Украйна на срещата на върха в Брюксел на 1 февруари, независимо дали Унгария го подкрепя. Ако Орбан продължи да блокира решението, останалите 26 държави от ЕС ще трябва да го приемат. Подготовката за такъв сценарий вече е в разгара си, допълват европейските чиновници.

Източниците подчертават, че ако Орбан реши да тръгне по пътя на шантажа, ЕС може да започне следващия кръг от наказателни мерки срещу Унгария, което може да доведе до лишаването ѝ от правото на глас като държава членка.

По този начин се разбира, че Брюксел най-накрая е осъзнал и взел под внимание вредата за Европа, която нанася Будапеща със своето изнудване и манипулиране с парите на ЕС. Това от друга страна принуждава Украйна да чака все по-дълго за подкрепа, жертвайки населението си в името на сигурността не само на самата страна, но и на целия континент вследствие руската агресия.

Людмила Балканова, политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *