,

Промяна в ценовата политика на топлофикацията: Експерт подчертава намаляването на цените на природния газ.

Повишението на цените за отопление със 30% поради намаляването на температурите през декември 2023 г. не се счита за обосновано, твърди Мартин Владимиров, директор на програма “Енергетика и климат” в Центъра за изследване на демокрацията. Причината за това е значителното понижение на цените на природния газ на европейски и български борси, дори в студената зима. Той посочва, че пазарът е наситен с газ, а газохранилищата са запълнени на исторически високи нива.

Експертът обяснява, че основната част от ценообразуването в топлофикацията зависи от цената на газта. Той подчертава, че в продължение на години цените на топлоенергията се задържат на изкуствено ниски равнища, което довежда до загуби за топлофикационните дружества. В опит да се справят с тези трудности, те са принудени да повишават цените.

Владимиров предвижда, че в дългосрочен план този тренд на увеличение на цените ще продължи, но изразява съмнение, че регулаторът ще реши да увеличи цените чувствително, предвид популистките настроения в страната.

Той коментира и финансовата ситуация на “Булгаргаз”, казвайки, че макар някои споразумения да са засегнали финансово газовия оператор, в дългосрочен план той може да стане регионален лидер, ако изиграе картите си правилно. Той препоръчва стратегическа визия за развитие на търговския потенциал на “Булгаргаз”, за да се превърне в регионален лидер като гръцката държавна компания или други успешни компании в региона.

Също така, Владимиров коментира договора, който той нарича “Турски поток 2”, и изразява опасения относно преференциалните споразумения, които обслужват интересите на трети страни, като турската компания Боташ и Газпром. Той предлага стратегически продажби на рафинериите и привличане на западни инвеститори за стабилност и разнообразие в енергийния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *