България ще разгледа възможност да се удължи срока за временна закрила за украинците до пролет 2025 г.

Българското правителство предлага удължаване на статута на украински граждани, които са получили временна закрила в страната, до март 2025 година, съобщава БНР.

Това предложение е подложено на обществено обсъждане до средата на февруари, като се отбелязва, че валидността на картите за временна закрила изтича в началото на март. 

Предложението за удължаване се базира на европейско решение от 2022 година за временна закрила, което беше продължено до март 2025 година от Европейския съвет. Регистрационните карти се издават от Агенцията за бежанците при Министерския съвет.

До момента близо 173 000 украински бежанци са регистрирани за временна закрила в България, като около 65 000 от регистрационните карти изтичат до началото на март. Временната закрила предоставя на украинците свобода на придвижване, право на работа, здравеопазване, образование и настаняване в Европейския съюз. 

Според данни от “Евростат” само Германия, Полша, Чехия и Испания са издали повече документи за закрила от България от началото на пълномащабната война, водена от Русия срещу Украйна. 

Напомняме, че на 19-ти януари Полша също удължи статута на украинските граждани, получили временна закрила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *