България рециклира 53% отпадъци по документи, обаче как е на практика

Европейската комисия (ЕК) си постави за цел да достигне 53% рециклиране на отпадъците. Въпреки че у нас това е заявено в документи, реалността показва, че за последните няколко месеца заводът за третиране на боклуци в София е постигнал едва 1-2% по думите на временния директор Николай Савов в интервю за “Лице в лице”.

Савов настоява, че разделното събиране на отпадъци е от съществено значение за ефективната работа на системата за сметосъбиране и сметоизвозване. “Младите хора имат съвсем различен поглед – те знаят и искат да го направят. Там трябва да се работи. Ще има проблеми и трудности, но направлението е това”, подчерта той. 

За да се постигне напредък, Савов предлага драстично увеличаване на разделно събираните отпадъци и увеличаване на броя на контейнерите за тях.

Относно проблемите със завода за боклуци в София, той разкри, че част от тях са свързани с изхвърлянето на строителни материали и пепел. Други затруднения идват от неизправността на съоръженията за RDF гориво, като един от сепараторите на втората линия не функционира от февруари 2023 г. Савов посочи и проблема с качеството на RDF, където се откриват кенчета от алуминий, което затруднява приемането на продукта от циментовите заводи. В резултат на това значителна част от RDF-а се депонира директно на самото депо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *