Българската армия инвестира в модерни автобуси за подобрение на военната логистика.

Армията планира да придобие 111 автобуса на стойност малко над 27 милиона лева без ДДС, в рамките на обществена поръчка, която ще приключи в началото на февруари.

Министерството на отбраната изразява желание за закупуване на автобуси, със седалкова капацитет от около 20 до 22 места и от 30 до 55 места, общо 111 броя. Тези превозни средства ще бъдат предназначени за нуждите на военното формирование в Негушево, където функционира бригада “Логистика”, отговаряща за съхранението на материалните средства на Българската армия. Планиран е рамков договор, обхващащ четири позиции.

Министерството има възможността да избере един от двата варианта за плащане – да предостави до 100% аванс или да разсрочи плащанията. За да удовлетвори европейските стандарти, ръководството на министерството трябва да представи декларация, че не е свързано с Русия или регистрирано там. Цялата необходима документация е публикувана в електронния портал за обществени поръчки.

Последният доклад за състоянието на отбраната от 2022 г. подчертава проблемите с техническото състояние на съществуващата съветска техника и въоръжение, които са морално и физически остарели и оперативно несъвместими. Тези проблеми се отразяват отрицателно върху подготовката и поддържането на оперативните способности на армията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *