,

Министърът на вътрешните работи на Австрия предлага нов подход към Шенген за България и Румъния.

Министърът на вътрешните работи на Австрия, Герхард Карнер, направи специално изявление относно Шенген, като заяви, че Европейската комисия и председателството на ЕС трябва да изготвят законодателната рамка за България и Румъния въз основа на политически компромис за влизане в “Въздушния” Шенген, съобщи БНР.

“Въздушният Шенген” ще бъде въведен, след като бъдат изпълнени необходимите условия и те бъдат ясно определени. Това включва значително засилване на военното присъствие по външните граници на ЕС, особено в България, Турция, Румъния и Сърбия, както и продължаване на контрола по сухопътните граници, особено между Румъния и България. Двете държави също трябва да приемат бежанци, предимно от Афганистан и Сирия, като това са ясните условия и позицията, по която се е постигнало споразумение, включително с трите държави”, подчерта Карнер.

Той подчерта, че Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тези условия, които са от решаващо значение за предварителните стъпки към “въздушния Шенген”. “Искам отново да поясня какво означава въздушен Шенген? Това означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикът не се осъществява през летищата”, каза външният министър на Австрия.

Вчера властите в София и Букурещ обявиха, че са постигнали политическо споразумение с Виена за разширяване на Шенгенското пространство по въздух и море през март следващата година. Българският премиер Николай Денков не спомена, че Австрия има допълнителни условия за разрешаване на “Въздушния Шенген”. Той дори посочи, че България ще продължи преговорите за пълното си включване в Шенген.

В момента не се провеждат преговори относно “сухопътния Шенген”, и няма определена крайна дата, посочват от австрийското вътрешно министерство днес.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, заяви, че липсата на политически опит сред управляващите в София и Букурещ е довела до твърде ранно обявяване на договорка, която не е финална. “В Брюксел важи правилото – докато всичко не е уговорено, нищо не е. Младостта и липсата на опит изиграха лоша шега и в България, и в Румъния. Една голяма работа е подложена на съмнение, дава се възможност за появата на негативни коментари. Днес следобед, ако не се получи документът, няма да е добре за дипломацията. Не се прави така, но няма смисъл да се връщаме назад. Ако не стане днес, ще отидем за януари, а това е близо до изборите в Австрия, полагаме всички усилия”, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми