,

Календарът на почивните дни през 2024 г.: Великден и Гергьовден обединени в общ дълъг уикенд

През 2024 г., както и във всяка високосна година, новините за почивните дни предлагат комбинация от добри и лоши страни. Великден съвпада почти с Гергьовден, което означава загуба на един от обичайните дълги уикенди. Великден ще бъде на 5 май, а Гергьовден – в понеделник, който съвпада с втория почивен ден на Великден.

Другите празници се разполагат добре за дълги уикенди, макар и да става въпрос за тридневни, не четиридневни почивки. Според Кодекса на труда, когато официален празник попада на събота и/или неделя, следващият работен ден е почивен.

Примерно, 3 март е в неделя, следователно 4 март също е почивен ден. Така този уикенд става първият дълъг уикенд след новогодишните празници.

1 май е сряда, следван от Разпети петък на 3 май. Това отбелязва началото на почивните дни за Великден и Гергьовден, които ще включват периода от 3 май, петък, до 6 май, понеделник включително. 24 май е петък, което прави този месец вторият с два дълги уикенда.

Следващите официални празници ще бъдат през септември. Денят на Съединението – 6 септември, е в петък, предоставяйки три почивни дни. Денят на Независимостта – 22 септември, е в неделя, което ще доведе до още един почивен ден на 23 септември, понеделник. Така септември ще предложи два дълги уикенда.

Коледните празници през 2024 г. са средата на седмицата – Бъдни вечер е във вторник, а вторият ден на Рождество Христово е четвъртък, 26 декември. По средата на седмицата ще бъде и първият официален празник на 2025 г. – 1 януари, който ще бъде сряда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *