ЕС отпуска 1,5 млрд. евро помощ за Украйна, но блокирането от страна на Унгария създава предизвикателства

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви за предаването на последния транш от 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за 2023 г. на 21 декември. Този транш е част от общия пакет от 18 млрд. евро за подпомагане на държавата за настоящата година, известен като макрофинансова помощ (МФП), който се предоставя на месечни вноски.

Тъй като на 15 декември Унгария блокира пакета с помощ в размер на 50 млрд. евро, лидерите на Европейския съюз се сблъснаха с нужда да разработят стратегия за преодоляване на това препятствие. Фон дер Лайен подчерта, че следва да се разработят бързи алтернативни решения, в случай ако единодушиетопо въпроса се окаже невъзможно. По този начин трябва се постигне споразумение, гарантиращо, че Украйна ще получи помощ за възстановяване, реконструкция и реформи. В частност френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че другите членове на ЕС ще могат да предоставят финансова подкрепа на Украйна дори без одобрението на Унгария. Следователно продължаването на финансирането от ЕС за Украйна остава важен въпрос, който изисква по-нататъшно разглеждане и ефективни действия. Планира се той да е разгледан на следващото заседание на Европейския съвет, което е насрочено за февруари. 

Необходимост от непрекъсната финансова подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу Русия остава неизменна стратегическа цел. Предоставянето на допълнителни средства не само ще позволи на държавата да възстанови икономиката и инфраструктурата си, разрушени от руските нападения, но и ще укрепи позициите ѝ в стремежа към макроикономическа стабилност и реформи. 

Страни-членки на ЕС изразиха готовност да предоставят финансова помощ и подчертаха значението на единството, за да се гарантира, че Украйна разполага с необходимите ресурси, за да се противопостави успешно на руската агресия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *