, ,

Балканова: България скъса икономическите връзки с РФ, но има нюанс

На 18 декември българският парламент гласува за отмяна на изключението, получено от България от петролното ембарго на ЕС срещу Русия, което позволи на военната машина на Кремъл да спечели над един милиард евро. Дерогацията за България беше приета, за да позволи на страната да продължи да внася руски петрол, докато бизнесът не премине към други доставчици, но Русия умело се възползва от пропуските в европейския регламент.

По силата на това изключение, България е пропуснала милиони барели московски суров петрол към руската рафинерия “Лукойл” на своя територия, която след това е изнасяла различни видове петролни продукти в чужбина, включително в страните от ЕС. Подробният анализ на Центъра за изследване на демокрацията относно заобикалянето на петролните санкции, публикуван и обобщен в изданието „Политико“, разкри, че тази “вратичка” е донесла допълнително на Кремъл приблизително 983 млн. евро и е генерирала почти 500 милиона евро печалба за собственика на рафинерията “Лукойл” от февруари 2023 г. насам. Съобщава се, че в периода след август 2023 г. България е позволила на Русия да внася суров нефт на средни цени, значително по-високи от петролния таван от 60 долара, наложен от страните от ЕС и Г7, достигащи над 85 долара за барел, в количества много по-големи от необходимите на страната. През периода България е внесла с 50% повече суров нефт от Русия (до 4 млн. барела средно месечно), отколкото средно между февруари и юни 2023 г. По този начин Кремъл е получил само от износни мита и данъци върху добития и продаден нефт поне половин милиард долара допълнителни данъчни приходи от износа си за България.

Формираното ново мнозинство след последните избори в България предприе действия по предсрочното прекратяване на изключението, направено от ЕС за България, което в първоначалния си вид позволяваше на България да продължи да внася руски суров петрол до 31 декември 2024 г. . След проведените дискусии, Народното събрание гласува и прие предложението за отпадане на дерогацията, внесено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Депутатите приеха вносът на руски петрол, да отпадне от 1 март догодина, а износът на продукти от руски петрол да отпадне от 1 януари 2024 г.

Центърът за изследване на демокрацията, обаче, видя пробойни в гласуваното предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол. Според анализаторите са оставени вратички, които ще позволят на “Лукойл” да превърне в горива и да продаде натрупаните си по-големи запаси в размер на 4-5 милиона барела. Анализът сочи, че износът на нискооктанови бензини, произведени от руски нефт, ще донесе 360 милиона долара допълнителни приходи на компанията през 2024 г. Центърът твърди още, че липсата на ограничение за внос на руски суров нефт между 1-ви януари и 1-ви март на цени над 60 долара за барел отваря допълнителна вратичка за Лукойл, и ако приемем, че Лукойл ще внесе около 3,5 милиона барела руски нефт през първите два месеца на новата година, то компанията ще генерира допълнителни данъчни приходи за Кремъл от около 168 милиона долара само от експортни такси. 

В отговор от управляващото мнозинство заявиха, че това няма да се случи. Според българските власти този компромис е направен, за да се преработи и изнесе натрупаният досега петрол. На 31 декември агенция “Митници” ще направи ревизия и ще опише останалите количества, износът е забранен от 1 януари, а единственото, което ще може да се изнесе ще бъде количеството, натрупано до края на 2023 година, което не може да се продаде на вътрешния пазар и би задръстило екологично страната – твърдят представители на управляващото мнозинство.

Българските депутати подкрепиха и отмяната на търговската такса върху вноса и транзита на руски природен газ, докато в законодателството на ЕС не се установят разпоредби за определяне на произхода на природния газ. Преди това Русия изпомпваше милиони барели от своя петрол през България. Суровият петрол се доставяше до рафинерия, собственост на страната агресор и разположена на българска територия. Нефтът се рафинираше там, след което рафинираните петролни продукти се транспортираха в чужбина, включително в страните от Европейския съюз.

Поведението на България при получаването на изключения от ембаргото на ЕС върху руския петрол подкопава усилията за оказване на натиск върху Русия. От една страна, България и няколко други държави декларират подкрепата си за Украйна и осъждат руската агресия. От друга страна, те продължават да купуват руски петрол, като по този начин облагодетелстват руското правителство и помагат за финансирането на войната в Украйна.

Тези действия не само подкопават единството на ЕС, но и намаляват ефективността на санкциите. Ембаргото върху руския петрол имаше за цел да нанесе сериозен удар върху руската икономика. Ако обаче държавите от ЕС продължат да купуват руски петрол, дори и на по-висока цена, това означава, че Русия ще може да генерира значителни приходи от това. Държавите от ЕС трябва да бъдат единни в действията си спрямо Русия. Те трябва напълно да спрат вноса на руски петрол, за да окажат максимален натиск върху руското правителство да спре войната в Украйна. Това ще бъде сигнал за Русия, че страните от ЕС няма да толерират нейната агресия.

Людмила Балканова, политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *