,

Шестият сърдечен тон – Най-значимото българско научно постижение на ХХ век, според анкета на Българската национална телевизия

Шестият сърдечен тон е отбелязан като най-значимото българско събитие за ХХ век в резултатите от анкета, проведена от Българската национална телевизия. Тези резултати, обявени на 17 декември 2009 г., удостовериха възхитителното откритие на професор доктор Иван Митев. Този уникален тон, познат още като “тон на Митев” (1972), беше открит преди 50 години, на 23 юли 1973 г.

Професор Митев, роден на 4 октомври 1924 г., работи в областта на майчинството и детството в Русе, където заема различни постове, включително началник на отдела. През 1960 г. преминава в Научния институт по педиатрия в София, където поема ръководството на Детската клиника по сърдечно-съдови и колагенови заболявания. Той също така заема постове като заместник-директор и директор на института през периода 1984-1989. Професор Митев написва над 50 научни публикации и остава в историята със своето откритие, наречено “VI тон”.

След смъртта му на 15 април 2006 г., Научният институт по педиатрия е преименуван в “Специализирана болница за активно лечение по детски болести “Проф. д-р Иван Митев”” в чест на неговия научен принос. През 2024 г. ще бъде отбелязано 100-годишнината от рождението му.

БТА докладва в емисията “Вътрешна информация” за резултатите от класацията, определяща “тона на Митев” като българското откритие на XX век. Този научен триумф получава 57,18% от гласовете на участвалите в анкетата. Откритието на професор Митев е от съществено значение за разбирането на сърдечната дейност и предотвратяването на диагностични грешки, като отваря уникални перспективи за научни изследвания с голям принос за човечеството.

Класацията включва и други значими български постижения, но “Шестият сърдечен тон” се явява с първенство сред тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *