,

“Въздушен” Шенген и условията на Австрия са неприемливи за София

За страната ни е критично важно да се отворят и сухопътните граници от Шенгенското пространство, а не само въздушните, както допуснаха, че е възможно от следващата година най-върлите противници на пускането на страната ни в общоевропейското пространство Нидерландия и Австрия. Това коментираха президента Румен Радев и премиера Николай Денков относно отварянето на сухопътните граници от Шенгенското пространство за България и Румъния. Предложените от Австрия условия за този процес изглеждат доста конкретни и включват въпроси за граничен контрол, увеличаване на мисията на Фронтекс и приемане на търсещи убежище.

Радва ни факта, че преговорите за влизането на България в Шенген продължават и че се работи за повишаване на сигурността на границите в сътрудничество с австрийски и нидерландски служби.

Изглежда, че въпросите за приемане на бежанци и спазване на европейските правила са част от дискусията, и премиерът Николай Денков подчертава ангажимента на правителството за работа по тези въпроси съгласно европейските стандарти и процедури.

Президентът Румен Радев изрази важността от пълноценно влизане в Шенген, а не само по въздушен път, за да се осигури икономическа и туристическа полза за страната. Той подчерта, че участието в Шенген не трябва да бъде само формалност, а пълноценно участие в пространството.

Икономистите също споделиха становище, че влизането в Шенген само по въздушен път може да бъде полезно за туристите, но не и за икономиката. В същото време, бяха изразени опасения относно трудноприемливите условия, които Австрия поставя пред България във връзка с влизането в Шенген.

Становището на Любомир Стефанов отразява определени възгледи върху влизането на страната в Шенген чрез въздушен транспорт. Той подчертава, че този процес е важна стъпка, но не е достатъчен за пълноценната интеграция на България в Шенгенското пространство. Интересно е мнението, че икономиката на страната не печели значително от влизането по този начин, е важно за обсъждането на общите предимства и предизвикателства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми