,

Австрия смекчава позицията си: Шенген без въздушни граници за Румъния и България, ако приемат бежанци

Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия, е готов да приеме влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство по отношение на летищата, ако двете държави поемат ангажименти за приемане мигранти от Сирия и Афганистан, и усилват граничния контрол между България и Румъния, както и между Унгария и Румъния. Това съобщи австрийският министър в интервю за вестник Kurier.

“Разбихме леда,” коментира Марсел Чолаку, министър-председател на Румъния. “Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенген и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че на румънците вече няма да им се налага да стоят на безкрайни опашки, когато летят в рамките на Европейския съюз,” отбеляза той в своя пост във Facebook.

Тази реакция на министъра Чолаку идва след съобщения от австрийската преса, че Герхард Карнер е готов да отслаби ветото на Австрия и да подкрепи разширяването на Шенгенското пространство с Румъния и България, като позволи премахването на контрола на летищата. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, но България и Румъния няма да бъдат официални членове на Шенген.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *