,

Участието на Русия в срещата на министрите на ОССЕ в Скопие поставя под съмнение дали срещата ще се проведе в първоначлия си формат с 57 държави членки

Външните министри на Латвия, Литва и Естония, както и министърът на външните работи на Украйна, ще бойкотират министерската среща на ОССЕ тази седмица в Скопие заради присъствието на руския външен министър Лавров. Това се съобщава в съвместно изявление на външните министри на трите балтийски държави: латвийският Крисянис Каринс, литовският Габриелиус Ландсбергис и естонският Маргус Цахкна.

Според тях присъствието на Лавров рискува да утвърди агресора Русия като легитимен член на Общността на свободните държави, да омаловажи руските зверства и да оправдае грубите нарушения и незачитането на основните принципи и ангажименти на ОССЕ от страна на Русия. Агресивната война и жестокостите, извършени срещу Украйна, суверенна и мирна съседка на Руската Федерация, са явно нарушение на международното право, включително на Устава на ООН, и атака срещу ОССЕ и нейните основни принципи.

В изявлението се подчертава, че ОССЕ е създадена, за да укрепва европейската сигурност, да предотвратява конфликти и да поддържа мира, и че със своите незаконни и брутални действия Русия неведнъж е доказвала, че не е партньор на Европа в областта на сигурността. Всъщност това, от което Европа се нуждае днес, е сигурност от и срещу Русия, а не сигурност с Русия. 

Цахкна добави, че Русия ще използва тази възможност, за да разпространява пропаганда и да отслабва единството на Запада. Той подчерта, че Естония не може да бъде на една маса с агресора и не може да носи отговорност за последиците от присъствието на Лавров. “Докато в Скопие се провежда конференцията на ОССЕ, руски военни организации безнаказано нападат невинни украинци и депортират деца. Мястото на Лавров е в специалния съд, а не на масата на ОССЕ”, подчерта Цахкна. 

Миналата седмица Русия, заедно с Беларус, наложи вето на назначаването на Естония за следващ председател на ОССЕ през 2024 г. Москва многократно се противопоставяше на това назначение с мотива, че Естония е член на НАТО от 2020 г. насам.

След като Русия и Беларус наложиха вето на кандидатурата на Естония при гласуването на ниво посланици, заради възражението на Русия, за председател на ОССЕ през 2024 г.  беше предложена Малта. Малта, която осъди руската агресия и се присъедини към санкциите срещу Русия като член на ЕС, беше разглеждана като компромисен вариант поради заявения си неутралитет. Миналата седмица правителството на Северна Македония разреши на руски самолет, превозващ руска делегация за министерската конференция на ОССЕ, да прелети над територията и. Въпреки, че след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, европейските държави затвориха въздушните си пространства за прелитане на руски самолети, България неочаквано позволи на самолета да премине през въздушното ѝ пространство. 

Известно е, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще присъства на срещата на външните министри на ОССЕ. “По време на посещението си в Северна Македония секретарят Блинкен ще се срещне с колеги от ОССЕ, за да потвърди непоколебимия ангажимент на Съединените щати към ОССЕ и нейната основна мисия да съдейства за сигурността, стабилността и сътрудничеството между държавите, с особен акцент върху правата на човека и мирното разрешаване на конфликти. Секретарят Блинкен подчерта и важната роля на ОССЕ за насърчаване на всеобхватната регионална сигурност и благодари на Северна Македония за нейното лидерство”, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ. 

Известно е обаче, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще присъства на срещата на външните министри на ОССЕ. “По време на посещението си в Северна Македония секретарят Блинкен ще се срещне с колеги от ОССЕ, за да потвърди непоколебимия ангажимент на Съединените щати към ОССЕ и нейната основна мисия да съдейства за сигурността, стабилността и сътрудничеството между народите, с особен акцент върху правата на човека и мирното разрешаване на конфликти. Секретарят Блинкен също така подчерта важната роля на ОССЕ за насърчаване на всеобхватната регионална сигурност и благодари на Северна Македония за нейното председателство”, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ. 

Първоначално не беше ясно дали бойкотът от страна на Русия и Босна е повлиял на решението на международната организация. Работата с държави агресори е в пълно противоречие с официалната позиция на ОССЕ.

Според съобщения в медиите руската делегация ще включва министъра на външните работи Сергей Лавров, “главния лекар, технически персонал и охрана”, 17 дипломати, включително известната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова, и 24 журналисти, общо 85 души. 

Близо 100 членове на пропагандната машина на Кремъл, които ще посетят Македония, за да сеят раздор и да подкопават западния свят. Да се върнем към последната министерска среща на ОССЕ в Лодз, Полша, през декември миналата година. Тогава Полша реши да забрани на Лавров да присъства на срещата. 

Варшава, която председателстваше ОССЕ през 2022 г., отбеляза, че Лавров е включен в санкционния списък на ЕС след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Полша действаше самостоятелно и обяви решението си няколко седмици преди срещата. Министерство на вътрешните работи имаше правомощията да предприеме такива действия.

Това право се разпростира и върху Северна Македония: в качеството си на страна кандидатка за членство в ЕС. Полша досега е спазвала всички санкции на ЕС срещу Русия, включително лични мерки срещу руски длъжностни лица и забрана за полети на руски самолети. В това обаче има проблем: ЕС е замразил само активите на Лавров, а не е забранил да му се издават визи. А дори и забраната за издаване на визи да бъде въведена, тя може да бъде сваляна, когато държави – членки на ЕС, и държави като Северна Македония участват в международни срещи като министерската конференция на ОССЕ. Подобна вратичка съществува например за руските полети, превозващи важни руски дипломати. Това означава, че те могат да бъдат посрещнати в Северна Македония, без да се нарушават правните и политическите ангажименти на страната.

Естония отдавна е единствената страна-кандидат за председателското място в ОССЕ през 2024 г. и кандидатства още през 2020 година. Русия обаче многократно я отхвърляше и тази година отново я отхвърли. Аргументът на Москва е, че тя не иска да има едно подобно председателство на ОССЕ след Северна Македония и Полша, които Русия обвинява, че постоянно говорят за “продължаващата руска агресия срещу Украйна” на седмичните заседания на Постоянния съвет на ОССЕ, на които се срещат посланиците, и на различни форуми на ОССЕ отхвърлят идеята за “обичайно водене на бизнеса” на фона на продължаващия конфликт. Този въпрос беше повдигнат наскоро в австрийската столица. Медиите съобщиха, че руската делегация се е появила без вратовръзки, явно пияна, и е изнесла на присъстващите лекция за това как работи организацията. 

Русия последователно подкопава работата на ОССЕ, като злоупотребява с правилата за консенсус. Разчитайки на шантаж и открити заплахи, Русия системно възпрепятства постигането на консенсус по ключови въпроси. Тя също така произволно блокира и кандидатурата на Естония за председател на ОССЕ през 2024 г. Освен това Русия незаконно задържа трима представители на ОССЕ от Украйна, които са зад решетките вече повече от 500 дни. Русия създаде екзистенциална криза за ОССЕ, превръщайки я в заложник на своите капризи и агресия. При тези обстоятелства присъствието на руската делегация на министерска среща, която ще се проведе след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, може само да задълбочи кризата, в която Русия вкара ОССЕ. 

Русия отдавна няма място в тази международна организация. Участието на руска делегация би било грешка, тъй като ще разпространи сред световната аудитория идеята, че Кремъл е съвместим със западната идеология.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *