,

Лавров ще лети за срещата на ОССЕ през България

Българското външно министерство разреши на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над територията на страната до Северна Македония – съобщи българската служба на Радио Свобода. 

Външният министър Сергей Лавров ще участва в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ, което ще се проведе в Скопие. Преминаването на самолета с участието на Лавров е обявено по искане на северномакедонското председателство на организацията, съобщават от българското външно министерство. 

Европейският съюз забрани на руски самолети да прелитат над територията му след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 година. Разрешението, дадено за полета на Лавров, попада в обхвата на изключенията от режима на санкции. 

През юни миналата година посещението на Лавров в Сърбия беше отменено, тъй като съседните държави България, Северна Македония и Черна гора забраниха на самолета му да прелита през въздушното им пространство.

В края на 2022 г. Полша допусна руската делегация да присъства на срещата на министрите на ОССЕ във Варшава. Тези решения предизвикаха остър протест от страна на Москва. 

България затвори небето си за всички руски самолети от 26 февруари 2022 г., два дни след мащабното нахлуване на Русия в Украйна. 

Решението на България да позволи на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над нейната територия буди недоумение, особено в контекста на действащите санкции на ЕС, забраняващи полетите на руски самолети над негова територия. Това решение, подчертано от предишната забрана за прелитане през въздушното пространство на съседни държави, едва ли е в тон с общата тенденция на ограничения в отговор на агресивните действия на Русия в Украйна. 

 При тези обстоятелства възниква въпросът дали са необходими по-строги мерки, за да могат санкциите наистина да доведат до понасяне на отговорност от страната агресор.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *