Американски военни освободиха танкерa “Сентръл парк”, на който има двама български моряци

Инцидентът с танкера “Сентрал парк” в Аденския залив, който беше превзет от военни нападатели, изглежда предизвика реакция от страна на Военноморските сили на Съединените щати. Корабът на САЩ се е отзовал на сигнал за бедствие и е подпомогнал освобождаването на танкера.

Важно е, че моряците, включително двама български граждани, са вече в безопасност. Този инцидент идва в контекста на поредица от подобни атаки срещу кораби в региона на Близкия изток след началото на войната между Израел и Хамас на 7 октомври. Иранските хути заявяват, че ще атакуват кораби, свързани с Израел, в Червено море в подкрепа на палестинците в Газа.

Изглежда, ситуацията около танкера “Сентрал парк” е доста напрегната, с нападение от непознати военни и последвалата ги операция по преследване от американския боен фрегат “Мейсън”. Хутите, контролиращи части от Йемен, също изстрелват балистични ракети, които обаче не предизвикват щети на корабите.

Танкерът “Сентрал парк” с български граждани в екипажа е собственост на Zodiac Maritime Ltd, управлявана от израелския милиардер Еял Офер. Важно е, че всички моряци са в безопасност.

Ситуацията подчертава комплексността на геополитическите и морски предизвикателства в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *