,

Няма панацея, но има много варианти: Как да се затвори небето над Украйна

През нощта на 19 ноември украинските сили за противовъздушна отбрана (ПВО) поразиха около десетина бойни дрона Shahed-136/131 над територията на Киев и в покрайнините на столицата. Руската армия атакуваше с дронове за втори пореден ден. Групи от вражески безпилотни летателни апарати са движеха към Киев от различни посоки и постоянно променяха векторите си на движение по време на маршрута. Поради това в столицата на няколко пъти беше обявявана въздушна тревога.

През последно време руснаците увеличиха броя на атаките с безпилотни самолети. Военновъздушните сили (ВВС) на ВСУ успяват да свалят повечето от Shahed-и, но някои вражески БЛА все пак поразяват целите. Въоръжените сили (ВС) на РФ вероятно търсят уязвими места в системите за ПВО, за да започнат след малко масирана ракетна атака. 

Украйна трябва да укрепи системите си за противовъздушна отбрана, защото руските въоръжени сили всяка нощ тероризират държавата не само с дронове, и поради тази причина преди всичко страдат цивилните граждани. От стратегическа гледна точка Украйна е най-застрашена от балистични ракети, т.е. високоскоростни ракети, които могат да бъдат свалени от ЗРК Patriot и ЗРК SAMP/T. Балистичните оръжия са най-опасният формат ракети. 

РФ се учи не само на бойното поле, но и се усъвършенства технологично. Русия разполага и с първокласни специалисти, които се учат как да маскират безпилотните самолети, как да променят траекториите, как да създават отразяващи повърхности и т.н. Войната е свързана с ежедневни промени в системите. Затова украинските военни трябва бързо да анализират ситуациите, за да разберат защо не е било възможно да свалят конкретните модели на дронове и над кои територии. 

ВВС на ВСУ се опитват да прикриват основните обекти, обаче за да се защити цялата територия, изисква се цял комплекс от съвременни системи за унищожаване на дронове на тактическо ниво. Те трябва да са не няколко десетки, а половин хиляда. Необходим е и радиолокационен купол, който да деактивира дроновете или да им пречи да навлязат на украинската територия.

Има нужда от много подобни системи. САЩ, Канада, Германия, Великобритания и др. разполагат с такива. Доставките от няколкостотин броя се превърнаха в надеждна защита срещу Shahed-ите, но за съжаление Украйна все още не разполага с необходимото количество. Понастоящем за прехващане на Shahed-131/136 се използват два вида средства – ПВО и мобилни групи. Ешелонираната противовъздушна отбрана, която Украйна има на разположение, позволява ефективно прехващане на тези малки и бавни цели, използвайки както оръдейни, така и ракетни компоненти.

За подсилване на немобилната ПВО се използват мобилни екипи, които могат да провеждат истински лов на дронове камикадзе и се проявяват като изключително ефективни. Обаче руснаците са започнали да проектират траекториите на полетите на Shahed-ите над труден терен – гори, блата и речни корита. И за мобилните екипи става все по-трудно да настигат и да унищожават БЛА. 

Освен споменатите по-горе традиционни средства за прехващане има и изтребители МиГ-29, които се изпращат за унищожаване на дронове и дозвукови крилати ракети, но това е рядко явление и не винаги дава стопроцентов резултат. Също така унищожаването на Shahed-131/136 често застрашава самия свръхзвуков изтребител и неговия пилот.

Западът трябва да осъзнае, че войната няма да приключи утре. Войната няма да приключи през 2024 г. Трябва да се гледа реалистично на нещата. Безпилотниците на противника само ще зачестят, производството им ще се увеличи, а методите на използването им ще се подобрят.  Западът също трябва да се усъвършенства, като се опира не само на съществуващите в Украйна средства за отбрана, но и да ги допълва с нови.

Руските сили редовно обстрелват украински градове и села, използвайки ракети, артилерийски снаряди и други боеприпаси. Тези обстрели водят до многобройни жертви сред цивилното население и до разрушаване на инфраструктурата. Укрепването на украинската ПВО ще помогне за защитата на цивилното население, ще отслаби руската военна машина и ще предотврати разпространението на войната. Западът трябва да продължи да предоставя на Украйна военна помощ, за да ѝ помогне да защити своя суверенитет и териториална цялост.

Излишно е да споменаваме, че ако РФ спечели войната, това може да доведе до по-нататъшна експанзия. Така че подобряването на украинската противовъздушната отбрана ще допринесе за възпирането на Русия и ще защити сигурността на Европа и света.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *