,

Избори в Молдова: Западът отново е изправен пред политическа битка с Руската федерация 

На 5 ноември се проведе първият тур на регионални избори в Молдова, на който бяха избрани 898 кметове и 11 058 общински съветници. Резултатите са следните: PAS (управляващата партия) спечели първите места в 19 от 32 региона, а второто място зае проруската PSRM (победа в 9 региона). Контролът върху столицата остана у градоначалника Йон Чебан от партия MAN (който контролира столицата, той контролира и страната). Вторият по големина град Белци се контролира от “Наша партия” на Ренато Усатий. 

А сега да разберем какви са тези партии. PAS (Действие и солидарност) е дясноцентристка и либерална партия, която е управляваща в момента. Тя подкрепя европейската интеграция и същевременно е въплощение на демокрацията в страната. 

PSRM (Партия на социалистите на Република Молдова) е опозиционна и русофилска партия, официално декларираща, че техните съюзници са “Единая Россия” (партията на Путин). Тези политици са ревностни социалисти.  

MAN (Национално алтернативно движение) е млада партия на кмета на Кишинев Йон Чебан. Беше създадена през 2021 г. след като Чебан напусна PSRM. Партията декларира идеи за европейска интеграция. 

PN (Наша партия) – леви популисти, евроскептици и русофили.Представителите ѝ са основни организатори на проруските протести в страната. 

Западните медии пишат, че столицата остава проевропейска. Политическите анализатори обаче смятат (както и управляващата върхушка в самата Молдова), че MAN е проект, който умишлено се е отделил от PSRM. Задачата му е да отнеме електората от опозиционната PAS и да увери, че защитава европейските ценности. Тоест от една страна да бъде източник на демокрация, но от друга – все пак да получава “указания от Кремъл”. Както казва бившият заместник-кмет на столицата Виктор Киронда: “Независимо колко Йон Чебан ще се опитва да стане проевропейски ориентиран, независимо каква партия ще създаде, от нея все пак ще излезе Комунистическата партия на Съветския съюз”. 

Преди началото на изборите молдовските власти направиха три важни неща, за да отслабят руското лоби, а именно: забраниха 6 проруски канали и около 30 ресурси; отстраниха радикалната проруска партия ШОР (която беше един от каналите за внасяне на руски финанси в страната); и също така молдовската ЦИК не допусна независимата кандидатура на Арина Корсикова, която беше подкрепена от партия ШОР, тъй като преди време тя беше обвинена във финансови измами. 

С други думи, бяха нанесени превантивни “удари” срещу проруските медии и финансови канали. Това даде възможност на прозападните партии да спечелят в 19 региона с минимална разлика. В същото време проруските партии спечелиха местата си с голяма разлика. В допълнение, избирателната активност на вота беше 41,41%, и трябва да се обърне внимание на факта, че 80% от гласоподавателите са хора на средна възраст и по-възрастни – 40 – 75+ години. 

Молдовските власти се опитват да се борят с руската мрежа, но тя е твърде силна там. ЕС препоръчва да се започнат преговори за присъединяване на Молдова към съюза, и тези избори показаха, че демокрацията в страната побеждава. Но ситуацията там не е достатъчно проста, тъй като PAS трябва да привлече младото население в категорията 18 – 25+ години, което подкрепя идеите за европейска интеграция, тъй като възрастното население на Молдова е “промито” от Кремъл. Ето защо сега ЕС започна програма за подкрепа на молдовските власти. Интеграцията на страната в съюза вече се засилва чрез Румъния, а освен това пристигат и самолети с военно оборудване от Франция. 

Молдова сега е свръхважна за Европа, защото представлява още едно поле на противоборство между Русия и Запада, което първата не иска да остави. Сценарият, който РФ се опита да осъществи на тези избори, е да разклати централното правителство, като създаде регионални центрове на съпротива и дестабилизация. Можем да приемем, че този вариант се провали, да не говорим, че все пак предстои втори тур на изборите и партията PAS в 153 населени места ще се бори за поста на кмет. Що се отнася до решението на Комисията за извънредни ситуации, то със сигурност е екстраординарно решение, което може да се нарече незаконно. Но Молдова за първи път се сблъсква с подобна агресия и с такива огромни финансови вноски отвън с цел подкупване на избиратели, и всъщност подценяване на самата идея за избори.

В навечерието на вота службата за сигурност на страната предприе безпрецедентна стъпка да обнародва доста дълъг доклад от 32 страници, в който се описват схемите, сумите и имената на хората, замесени в подкопаването на изборния процес и незаконното финансиране на предизборната кампания. 

Русия игнорира Молдова след 24 февруари, очаквайки, че Украйна ще падне и тогава републиката ще бъде окупирана. Значението на Молдова нарасна, когато блицкригът на Кремъл се провали. Сега Западът и Кишинев трябва да устоят в тази борба. Основното предизвикателство пред Европа е съвместна работа с молдовските граждани, тъй като устойчивостта на страната в хибридната война се определя преди всичко от гражданското единство.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *