Байдън и Си Цзинпин ще опитат да нормализират двустранните отношения в Сан Франциско

  Държавни глави от 21 страни от Тихоокеанския регион се събират в Сан Франциско другата седмица за 30-ата среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) – и първата, домакинствана от САЩ от 2011 г.

Информацията за предстоящата среща  между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин е интересна и важна. Въпросите са свързани с търговията, инвестициите, икономическия растеж и глобалните предизвикателства като изменението на климата и регулациите на изкуствения интелект са в дневен ред.

Американският президент ще разговаря с китайския си колега на 15 ноември в рамките на срещата на върха САЩ-Китай, докато форумът на АТИС продължава до 17 ноември.

Макар че срещата ще се проведе на фона на влошените отношения между Китай и САЩ и глобалните сътресения от войните между Израел и Хамас и между Русия и Украйна вниманието на целия свят ще бъде обърнато  към разговорите между Байдън и Си. Въпреки че не се очаква голям пробив, основната цел е потвърждаване на ангажимента за стабилизиране на отношенията между САЩ и Китай и прилагането на основите за бъдещо конструктивно сътрудничество, особено по отношение на конфликтите в Близкия изток и Украйна.

Срещата предоставя изключително възможност за обсъждане на важни теми и установяване на по-тесни икономически отношения между страните в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *