,

Информационна хигиена: как Путин се подготвя за изборите 

Войната на Русия срещу Украйна продължава, но Владимир Путин “не смята да се предава”. Той осъзнава, че рейтингът му сред руснаците спада заради войната, затова прибягва до нови методи на лъжа и манипулация. Един от основните инструменти на Путин в тази борба е информационна хигиена. Той се стреми да създаде атмосфера на тотална дезинформация в Русия, която цели да направи така, че хората да “забравят” за войната. 

Трябва да се разбере, че Кремъл контролира всички медии в Русия и използва пропагандата, за да популяризира лъжи и невярна информация за войната в Украйна. В резултат на тези усилия в страната се установява атмосфера, в която става все по-трудно и опасно да се говори по тази тема. В РФ човек може да получи до 15 години затвор за разпространяване на фейкове за така наречена Специална военна операция (СВО). Хората започват да вярват на пропагандата и да забравят, че страната им води пълномащабна терористична война срещу Украйна. 

Путин ще избягва тази тема в предизборната си кампания, което е логично.”Обаче опасенията на Кремъл и “Единая Россия” относно вътрешната подкрепа за войната не означават, че доминирането на партията “Единая Россия” или на Путин в руската политика е изправено пред закономерна заплаха на предстоящите президентски избори. Тази подготовка на кампанията (ако тя ще се проведе) ще затвърди отказа на Путин да настрои руското общество към военно положение и може да увеличи информационните “разходи”, необходими за поддържане на дългосрочни военни усилия в Украйна”, казва се в доклада на базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW). 

Според “Медуза” президентската кампания има за цел да представи Путин като лидер, който е превърнал Русия в “остров на спокойствието”. Източникът на изданието споделя също, че в рамките на предизборните акции за войната в Украйна ще се споменава само ако има “много сериозен руски успех” на фронта, а не продължаване на “позиционната война”. Съобщава се, че Путин се готви да обяви кампанията си през този месец. ISW също така отбелязва, че подкрепяната от Кремъл партия “Единая Россия” е осъзнала, че използването на войната срещу Украйна в кампанията преди изборите за Дума през септември 2023 г. е неефективно и контрапродуктивно. 

Анализаторите обаче твърдят, че загрижеността на Кремъл и “Единая Россия” за вътрешната подкрепа за войната не означава, че партията или господството на Путин в руската политика са поставени пред потенциална заплаха на предстоящите президентски избори. Но е напълно възможно президентът на РФ отново да се опита да играе ролята на “миротворец”, като провокира напрежение в Европа. 

Бивш шеф на американското военно разузнаване и известна учена написаха важна статия за Foreing Affairs за още един от нестабилните “стартъпи” на Путин – втората гореща точка на европейския континент. И като се замислим за Израел, това е третата.  

“Голям взрив назрява в центъра на Европа”, заяви руският външен министър Сергей Лавров, намеквайки за Сърбия и Косово. За да се увери, че това със сигурност ще се получи, Кремъл раздухва етнически и религиозни конфликти между двете страни, снабдява сръбския режим с оръжие и същевременно го поставя в зависимост, като му продава евтин газ и петрол. 

Да припомним, че в края на септември Сърбия отново разположи войски и тежка техника на границата с Косово. “Температурата” на настоящия конфликт надхвърля традиционното напрежение от последните години. 

Проповедникът на политиката на Кремъл е сръбският президент Александър Вучич, който е пламенен сръбски националист. По време на Балканските войни при разпадането на Югославия той заемаше поста министър на информацията в екипа на Слободан Милошевич. “Слобо” почина в затвора на Международния наказателен съд, преди да бъде осъден, докато Вучич успя да се интегрира в съвременната политика на държавата.

Сегашният лидер на Сърбия има намерение да реализира в Косово “кримски сценарий”: избягвайки пълномащабна инвазия, Вучич (според косовското правителство) може да използва военни формирования без обозначителни знаци, за да установи контрол над Северно Косово, както направи Путин в Крим. Целта е да се дестабилизира страната и да се унижи НАТО. 

Изпълнявайки “домашното задание” на Кремъл, Вучич извлича и политическа полза от хаоса на Балканите – отклонява вниманието от собствените си вътрешнополитически проблеми, потушава антиправителствените протести и задушава “цветните революции” още в зародиш. Той също така се търгува със западните държави, като обещава да намали напрежението, ако Западът отново даде пари. 

Руската федерация разглежда Балканите като уязвима част на Европа, а Путин се обявява за преговарящ по конфликта на Балканите. Разчетът е да той да получи влияние върху западните държави. Няма ли това да е перфектен “предизборен пиар”?  

Независимо от това колко деспотичен е Путин, той е умен, но и очевиден. След като се е обградил с “експерти”, той помисли, че конфликтът в Близкия изток ще накара света да забрави за руските зверства в Украйна и да насочи вниманието си към ивицата Газа. Въпреки това Западът реагира мигновено на новата “гореща точка” и направи всичко, за да успокои държавите-агресори. Дори в САЩ помощта за Израел е неразривно свързана с помощта за Украйна. Така че този план на Кремъл не се реализира, а целият свят за пореден път разбра, че именно с подкрепата на Путин възникваха всички въоръжени конфликти през последните 15 години.

Дмитро Колев специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *