,

БНР представи позицията си относно изгонения кореспондент от Русия: Това е “…политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация”

БНР изрази своята позиция относно отнемането на акредитацията и изгонването на кореспондента Ангел Григоров от Русия. В позицията си, медията подчертава, че Ангел Григоров е спазвал международните професионални и етични журналистически стандарти през шестгодишния си стаж в Москва.

“Изгонването от Русия на единствения кореспондент на българска медия е изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация. БНР е разочаровано от опита акредитирането на кореспондента ни в Москва да се използва като инструмент за натиск и разменна монета от руската страна”, посочено е в изявлението.

От Русия беше предприета стъпка да се нареди на кореспондента на БНР в Москва да предаде акредитацията си и да напусне страната. Според руското външно министерство това решение е реакция на действията на България срещу кореспондента на “Российская газета” Александър Гацак.

Интересно е, че Русия оставя възможността за възстановяване на българския журналист в Москва, ако българските власти приемат положително решение по въпроса за акредитацията на руски журналист в България. Съгласно информацията от ДАНС, кореспондентът на “Российская газета” е експулиран поради дейности, които се считат за заплаха за националната сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *