От 2024 г. ще се увеличит социалните изплащания, свързани с линията на бедност

Министерския съвет обяви, че през 2024 г. ще бъдат въведени по-високи социални и енергийни помощи, по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-висок праг за получаване на социална пенсия за старост. Това ще стане вследствие увеличаване на линията за бедност от 504 на 526 лв., установената от МС. Този път увеличението е 4,4%, каза социалният министър Иванка Шалапатова на брифинг.

От 1 юни социалните помощи са свързани с линията на бедност, като вече от няколко години лицата с увреждания получават увеличение в съответствие с тези промени. Линията на бедност включва и помощите за реинтеграция, грижата за деца при роднини и близки, както и отглеждане на деца в приемни семейства.

Обхватът на хората, които са придобили право на социална пенсия за старост, също ще се разшири, заяви министърът Шалапатова. Тази пенсия се предоставя на лица, които са навършили 70 години, при условие че годишният доход на член от семейството им на този момент е по-малък от 30% от сбора на линията на бедност, определена за страната през последните 12 месеца. В общия доход не се включват добавките към пенсиите, социалните помощи, енергийните помощи, детските и други.

През 2024 г., около 800 хил. души от уязвими групи ще получат финансова подкрепа в по-голям размер, поради увеличаването на линията на бедност, посочи Шалапатова. От тях 672 хил. души са обхванати от закона за хората с увреждания, а 123 508 души ще получат помощи по закона за социалното подпомагане. Разходите за тези увеличения ще бъдат включени в бюджета и общата сума е над 100 млн. лв., от които 75,6 млн. лв. са за социални помощи, 27,6 млн. лв. за хората с увреждания и 1 млн. лв. за сумите по закона за закрила на детето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *