,

България подкрепя увеличение на вноската в бюджета на ЕС за подкрепа на проекти и борба срещу кризи

Нашата страна е съгласна да увеличи своята национална вноска в общата каса на Европейския съюз с цел избягване на блокиране на ключови проекти и същевременно да позволи на блока да реализира планирания фонд от 50 милиарда евро за Украйна в следващите 4 години. Премиерът Николай Денков посочи, че българската позиция предпочита този подход, тъй като алтернативата би била или липса на финансиране за важни инициативи като защитата на външните граници, или използване на средства от други програми като кохезионната политика, селскостопанската политика и “Хоризонт Европа”. “Нашето становище е, че е по-добре да бъдат събрани допълнителни средства от държавите. Общият баланс така ще бъде положителен”, отбеляза Денков пред журналисти в Брюксел по време на среща с европейските лидери.

Изменения в бюджета на Европейския съюз

След един месец и малко Европейският съюз трябва да вземе решение относно преразглеждането на своя бюджет за периода 2021-2027 г. Стойността му е 1,1 трилиона евро, обаче извънредните разходи предизвикани от пандемията COVID, както и след вторжението на Русия в Украйна през 2022 г., са много натоварващи. Европейската комисия предложи на държавите-членки да увеличат своите вноски в общата каса, с цел осигуряване на 50 милиарда евро за Украйна и допълнителни 15 милиарда евро за проблемите с миграцията. Друго предложение включва отпускането на 20 милиарда евро за военна подкрепа на Украйна.

Въпреки тези предложения, някои държави решително се противопоставят на увеличаване на своите вноски. Това са Унгария и Словакия, които в момента блокират предложенията, предназначени за подкрепа на Киев. Белгия изразява също опасения, докато Литва счита, че сумата не е достатъчна. Гърция посочва необходимостта от по-големи средства за справяне с предизвикателствата в областта на миграцията, съобщава “Ройтерс”.

Приоритети за бюджета

Денков посочи, че в рамките на бюджета са определени четири основни приоритета –  войната в Украйна, войната в Израел, проблемите с миграцията и подкрепата при природни бедствия. 

“Нямаше разногласие, че тези 4 приоритета трябва да бъдат там. Основното е как да се съберат средствата, така че да бъдат ефективно използвани”, подчерта той. Според Денков Унгария настоява за по-ясна стратегия относно употребата на тези финансови ресурси в Украйна, но отбеляза, че не е изразявала становище, че този приоритет следва да бъде отхвърлен.

Война в Израел

На срещата на 27-ма лидера обсъдиха конфликта между Израел и “ХАМАС” и също бюджета и промените във финансовата рамка. По думите на премиера Денков по първата тема имаше пълно съгласие, че Израел беше подложен на брутална терористична атака, която целеше да провокира света. Той подчерта, че Израел има право да се защити и ние трябва да го подкрепим. Въпреки това, Денков акцентира върху важността от съхранение на живота на невинните хора от другата страна, особено заложниците в Ивицата Газа. Обаче много е трудно да се намери баланс между двата аспекта. Премиерът заяви, че в рамките на Европейския съюз не се водят разговори за преселване на палестински бежанци в държавите-членки на блока.

Миграция

“Целият ЕС е ориентиран към това, че защитата на външните граници е ключова, че за да избегнем проблемите, трябва да се работи с трети страни. България беше посочена като пример, че се справя много успешно в защитата на границата с Турция”, посочи Денков. Той добави, че разногласията не са толкова значителни, колкото може да изглежда, и отбеляза, че фокусът се пренасочва  върху защитата на външните граници. Последното е от съществено значение за влизането на България в Шенген. Въпреки това България все още се сблъсква със вето от Австрия и Нидерландия. Като аргумент за автрийските власти са нелегалните мигранти в България, докато нидерландските власти изискват напредък в областта на правоприлагането у нас. Денков обяви, че скоро ЕС може да се изпрати мисия в България, с цел оценка на напредъка по пътя към Шенгенското пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *