,

Николай Денков и “Репортери без граници” обединяват сили за противодействие на дезинформацията

В България, несъмнено, свободата на словото е в напредък през последните две години. Въпреки това, основната проблематика в нашата страна е тесно свързана с проблемите на дезинформацията. Това отбеляза премиерът Николай Денков по време на среща с представители на организацията “Репортери без граници” в Брюксел, като подчерта необходимостта от стандарти за проверка на достоверността на фактите. Според него изменения в българските закони са от съществено значение, но в този контекст може да ни помогне европейското законодателство.

В рамките на усилията си за подкрепа на свободата на словото, правителството насочи вниманието си към гарантирането на прозрачност на медийната собственост, свободата на изразяване за журналистите и достоверността на предоставената информация. Конкретен резултат в тази посока е приемането на промените в Закона за обществените поръчки, изготвени в изпълнените на препоръките от последните годишни доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Работна група, в която участваха експерти от различни институции, работи за изготвянето на нормативни промени, които съответстват на европейските и световни стандарти в областта на медиите.

Премиерът на България и организацията “Репортери без граници” обединиха усилията си в стремежа си към установяване на дългосрочно партньорство. В световния индекс за свобода на медиите за 2023 г., подготвен от “Репортери без граници”, България се позиционира на 71-о място сред 180 държави. За последните две години нашата страна успява да подобри своето положение в класацията, изкачвайки се с 41 места. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *