,

Пътят на българската независимост от руския петрол: монополът на “Лукойл” трябва да бъде прекратен

Наскоро стана известно, че “Лукойл Нефтохим Бургас”, който е заплашен от отмяна на изключението, позволяващо му да внася руски петрол, е изразил готовност да плати данъци в размер на 500 млн. лева (над 255 млн. евро). (над 255 млн. евро).  Това съобщи съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски след среща на парламентарните фракции на ГЕРБ-ДПС, ПП-ДПС и ДПС по повод предложението на ГЕРБ за отмяна на освобождаването за петролната рафинерия. 

На срещата присъстваха още министър-председателят Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов. “Ако “Лукойл” не внесе следните суми – 500 млн. лв. като данъци и почти 1 млрд. във фонд “Енергийна сигурност”, отново ще поискаме отмяна на изключението”, заяви от своя страна Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика.

Всъщност “Лукой”л трябва да плаща не само данъци, но и неустойки по договори. Още през април Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от над 82 млн. евро на “Лукойл България” и “Лукойл Нефтохим Бургас” заради господстващото им положение на пазара за консервиране на горива. За да запазят монопола си, в продължение на 5 години те ограничиха достъпа по море до данъчните складове през пристанищните терминали “Росенец” в Бургас и “Петрол – Варна”. Комисията установи, че групата “Лукойл” е собственик на най-голямата мрежа за съхранение и свързания с нея транспорт. Заедно с големия му дял на пазара на горива, ограничаването на вноса представлява злоупотреба с благоприятното му положение в страната, което засяга търговията в ЕС, както и формирането на цените на едро и на дребно. Тази злоупотреба нарушава националното право и правото на ЕС като цяло и засяга цялата верига на формиране на цените на стоките и услугите в България.

След това обаче настъпи затишие. “Лукойл” е основният монополист на пазара на петрол и горива в България, като по този начин напълно връзва ръцете на местните производители и дистрибутори, убивайки конкуренцията. По този начин “Лукойл” действа против интересите на България и това играе в ръцете на Кремъл и неговите “подкупени” петролни бизнесмени. 

Едно от най-добрите решения би било да се обложи компанията с данък, да се накара да плати глобите и така да се отърве от монопола си на пазара. За тази цел българският парламент през ноември може да забрани доставките на руски петрол за бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим”. Не бива да се забравя, че това е и най-голямата петролна рафинерия на Балканския полуостров. Руският петролен гигант е неин собственик от 1999 г. По-рано се предполагаше, че рафинерията ще продължи да използва петрол от Русия до есента на 2024 г. 

На следващата седмица партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) ще внесе в парламента предложение за отмяна на изключението за използване на руски нефт от бургаската рафинерия “Лукойл”.

Инициативата е подкрепена от Движението за права и свободи (ДПС). “Това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани. Гласуването на това решение в Народното събрание ще определи много ясно на чия страна са парламентарно представените партии и коалиции – на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на Лукойл”, заяви Делян Пеевски, съпредседател на парламентарната група.

Парламентът може да разгледа предложението през ноември. Ако депутатите го подкрепят, руската петролна компания ще бъде принудена да откаже да преработва петрол от Русия в рафинерията си в рамките на една седмица, отбелязва Mediapool.bg. В момента за “Лукойл Нефтохим Бургас” е въведено изключение, което позволява на рафинерията да използва руски петрол до октомври 2024 г. В същото време до края на тази година обемът на руските суровини трябва да бъде намален до 80 на сто.

Борбата с руския свят предполага не само политическа конфронтация, но и икономическа, защото, използвайки монополното си положение на българския пазар на нефт и горива, Русия има огромна възможност да влияе върху суверенитета на страната, обвързвайки я “с ръце и крака” чрез зависимост от руския продукт.
И трябва да се погледне на тази ситуация от позицията на това, че неплащането на глоби и данъци от такъв гигант като “Лукойл” показва цялата същност на “свръхдържавата” РФ – държава, която никога не си плаща сметките и води бизнес, съобразявайки се единствено със собствените си интереси. Както показва историята, тези “интереси” често имат тежки последици за страните “партньори” на Москва.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *