,

Русия ще засили ударите, за да компенсира бавното си придвижване на фронта

За да подсили атаките на силите на т.нар. “Донецка народна република” (ДНР) на фронта в Авдийивка, Русия вероятно ще премести подразделения от поне две бригади от Централния военен окръг (ЦВО). 

Украински военен наблюдател съобщи на 16 октомври, че при неотдавнашните щурмове в Авдийивка са участвали три руски бригади, смесени с отделни елементи от ДНР, докато руските сили държат в тактически резерв 30-а отделна мотострелкова бригада на ЦВО.

Доскоро елементи от ЦВО, особено 2-ра сухопътна армия (САА), действаха по линията Сватове-Креминна. Наскоро сформираната 25-а армия обаче вероятно ги е заменила в този участък.

През последните няколко месеца тези елементи са участвали основно в отбранителни операции по линията Сватове-Креминна и вероятно са имали повече време за почивка и възстановяване, преди да бъдат преместени на по-труден участък от фронта. Това може частично да обясни, постигнатите известни успехи на Русия в контекста на обтегнатия конфликт на Авдиевския фронт.

На 16 октомври руските сили продължиха атаките към Авдийивка и постигнаха известни успехи, но с по-бавни темпове в сравнение с първоначалните атаки. На публикуваните на 16 октомври геолокационни снимки се вижда лек напредък на руските сили по път Е50, на около 3 км южно от Авдийивка.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че през последните 24 часа украинските сили са успели да отблъснат общо 22 руски атаки по посока на Авдийивка, което е значително по-малко от 30-те атаки, отчетени на 15 октомври – се казва в ежедневният анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руските източници отбелязват, че за да компенсират бавното наземно настъпление поради трудните за превземане украински укрепления край Авдийивка, руските сили са увеличили интензивността на въздушните и артилерийските удари по селището.

На брифинг за текущата оперативна обстановка в Украйна на 16 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските сили са подобрили тактическите си позиции на неопределени участъци от фронта и че активната руска отбрана, включително в района на Авдийивка, затруднява придвижването на украинските войски.

На 16 октомври украинските войски продължиха настъплението си край Бахмут и в западната част на Запоризка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските Сили за отбрана са провели настъпателни операции по посока на Мелитопол в западната част на Запоризка област и Бахмут.

Някои руски блогъри продължават да изразяват недоволството си от скриваната информация за неуспехите на руските въоръжени сили. Руски блогър изрази критика по адрес на неназован на руския генерал-лейтенант Андрей Сичев, за когото се твърди, че е бил отстранен от командването поради неуспешни военни операции край Бахмут през септември 2023 г., и посочва жертви от 1500 души, вероятно край Бахмут.

Блогърът изразява недоволството си и от проблемите с комуникацията и от това, че руското военно командване принуждава ранените да се връщат в битката. Той твърди, че украинските сили са прекъснали на някои места железопътните линии южно от Бахмут и изразява изненада, че въпросът е обсъдил само един популярен блогър, като подчертава, че много избягват да разпространяват негативна информация за руските действия.

Друг блогър, който по-рано твърдеше, че цензурира почти цялата информация, която получава, сега твърди, че оплакванията на първия блогър показват, че 80-90% от информацията не се споделя с обществеността. Той обаче критикува и други руски блогъри за това, че постоянно твърдят, че украинското контранастъпление е неуспешно.

Равносметката е, че руското правителство често прикрива неуспехите си на военния фронт и се стреми да използва тактиката на ракетни атаки срещу цивилни граждани, за да запази превъзходството си. Русия обаче бързо изчерпва ресурсите си за водене на война, което оказва отрицателно въздействие върху способността ѝ да я води. Вече има признаци за недостиг на боеприпаси и дори Въоръжените сили на Украйна започват да изстрелват повече снаряди за ден, от войските на агресора. Руската Федерация рискува да загуби конфликта и вероятно ще трябва да се ограничи до морален натиск върху Украйна и продължаване на терористичните атаки с ракети и дронове камикадзе.


Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *