,

Министърът на земеделието и храните обсъди стратегическите промени в българското животновъдство с представителите на бранша

Министърът на земеделието и храните, Кирил Вътев, проведе среща с представители на браншови организации от сектора “Животновъдство” в Министерството на земеделието и храните. 

Те обсъдиха предстоящите промени в Стратегическия план и необходимите мерки за стимулиране на българското производство на мляко и месо. Присъствали са и заместник-министрите по въпросите на земеделието и храните, Александър Йоцев и Деян Стратев, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните и представители от аграрната наука. 

В хода на дискусията животновъдите от сферите на млечното и месното говедовъдство, биволовъдство, овцевъдство и козевъдство изложиха своите позиции по предложенията за промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Земеделските производители представиха конкретни механизми за увеличаване на продуктивността и подобряване на породния състав в страната. Те също така изразиха загрижеността си относно текущите предизвикателства на пазара, като ниските цени на закупуване на млякото и нарастващите производствени разходи. 

В хода на срещата министър Вътев информира сектора, че е формирана работна група, отговорна за изготвянето на нов Закон за търговията с аграрни стоки. Той сподели и информация относно предстоящите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като целта е да се предоставят предимства за земеделските производители и производителите на плодове и зеленчуци при получаването на земя от държавния и общинския поземлен фонд. Също така бяха обсъдени плановете за подобряване на достъпа до вода за фермите. 

Министър Вътев подчерта, че целта е повишаване на производството и постигане на конкретни пазарни резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *