Реформи срещу оръжие: САЩ поставиха ултиматум на Украйна

https://vbox7.com/play:471282b144

САЩ предадоха на Украйна списък с приоритетни реформи, от чието изпълнение ще зависи продължаването на помощта от Вашингтон за Киев, пише Deutsche Welle.

Защо тези условия се поставят точно сега?

САЩ се предали на Украйна списък с приоритетни реформи, чието изпълнение от страна на Киев е условие Вашингтон да продължи да помага на Киев. Той се съдържа в писмо, изпратено от помощник-съветника по националната сигурност Майк Пайл. То включва ясни срокове за провеждането на реформите, които са подредени по важност. 

Кои сфери се нуждаят от реформи?

Най-неотложните промени са укрепването на Специализираната антикорупционна прокуратура и Националното антикорупционно бюро.  Това трябва да стане до три месеца.

Същият срок се предвижда и за законодателното уреждане на въпроса за задължителното деклариране на доходите и имуществото на държавните служители и съдиите, както и за финансовата дейност на политическите партии. Други искания са независим и прозрачен избор на ръководител на Националната агенция по предотвратяване на корупцията и обновяването на Висшият съдебен съвет.

Освен това списъкът съдържа изисквания за реформи в работата на надзорните съвети на държавните предприятия “Укренерго” и “Нафтогаз”.

“Познавайки маниера на украинските власти да бавят реформите до последния момент, сега са дадени много ясни срокове за конкретни действия”, казва пред ДВ депутатът Ярослав Юрчишин от парламентарната комисия по антикорупционната политика. Според него, въпреки кратките срокове, всички реформи от списъка на САЩ могат да бъдат проведени от Киев навреме. Той посочва и това, че за всички нужни реформи вече има внесени законопроекти, които трябва само да бъдат гласувани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *