ЦИК представи бюлетините за предсрочните парламентарни избори 

Централната избирателна комисия (ЦИК) представи бюлетините за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври по време на брифинг, съобщава репортер на “Фокус”.

Според Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК, най-дългата бюлетина съдържа 28 кандидати. Тази бюлетина е предназначена за гласуване на народни представители извън страната, без да има възможност за преференциално гласуване, като са включени всички 28 партии и коалиции, участващи в изборите на 27 октомври, каза Матева.

“В 23 многомандатен избирателен район (МИР) има най-много преференции, следователно бюлетината е с най-много кръгчета. До 12 октомври избирателите с настоящ адрес, различен от постоянния, следва да подадат заявление за включване в списъка за настоящ адрес. В същия ден гласоподавателите с трайни увреждания могат да бъдат записани за гласуване с подвижна избирателна комисия”, допълни тя.

Освен това днес, 1 октомври, изтичат няколко важни срока – българите, които живеят извън страната или ще се намират в чужбина на деня на изборите, могат да подадат заявление за гласуване – чрез уебсайта на ЦИК или писмено до дипломатическите мисии. До днес са подадени 28 000 заявления. До 1 октомври могат да се подават заявления за участие в секционни комисии (СИК). Районните избирателни комисии (РИК) трябва да назначат съставите на секционните избирателни комисии. До 2 октомври представителите на партии, желаещи да участват в удостоверяването на машините за гласуване, могат да подадат заявление за участие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *