Финансовото министерство предлага нови правила за данъчни облекчения за родители

Министерството на финансите предлага по-ясен регламент за ползване на данъчните облекчения за деца, като се стреми да елиминира злоупотреби, при които родители без родителски права се възползват от облекченията без знанието на другия родител. Това често е в ущърб на правата на родителя, който има право да получи облекчението, както и на самото дете. Промяната е включена в новия пакет данъчни закони, публикуван за обществено обсъждане.

„Целта на измененията е да се установи ясно поредността за ползване на данъчните облекчения от двамата родители, като се защитават интересите на родителя с предоставени родителски права,“ обясняват от финансовото министерство.

Предложените промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица ще се прилагат и за родители, които не са сключили брак. Въвежда се и специална разпоредба за връщане на неправомерно ползвано данъчно облекчение. Допълнително, промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) целят да синхронизират българското законодателство с изискванията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), към която България се стреми да се присъедини. Основната цел е да се предотврати намаляването на данъчната основа, свързано с дейността на многонационални и големи национални предприятия, работещи в различни държави, съобщава БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *