,

Проект за трансформация на ЦУМ ще възроди сградата като модерен търговски и туристически център

Проектът за преобразуване на Централния универсален магазин (ЦУМ) в София ще бъде официално представен днес в Българската търговско-промишлена палата (БТПП), информират от палатата. Проектът, ръководен от компанията “Антика Уърлд” (Antika World), ще се реализира в две фази, като първата ще приключи до април 2025 г., а цялостното завършване се очаква през 2027 г., сподели Ахмед Насър, основател и директор на компанията, по време на събитие в Бургас на 10 септември.

Целта на проекта е да възвърне ЦУМ като ключова модерна забележителност на София, предоставяща функционални и полезни пространства за обществото. Вътрешният дизайн на сградата ще включва три зали на първия етаж: две изложбени, посветени на българската и египетската история, и музей с работилница за розово масло. В горните етажи ще се разположат търговски площи, заведения, атракции, СПА център и петзвезден хотел на два нива. Ще има и конгресна зона, бизнес център, акселератор и споделени работни пространства. Проектът предвижда също научноизследователска част.

Според Насър, сградата ще се превърне в маркетингов, търговски и туристически център, който ще популяризира България като привлекателна дестинация. Сред целите на проекта е и утвърждаването на страната като център за целогодишен здравен туризъм.

По-рано, на 22 август, Насър се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов и експерти от палатата, за да обсъдят възможностите, които обновеният ЦУМ ще предоставя на български производители, търговци, стартиращи компании, както и на туристите в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *